Letošnja 1,7-odstotna inflacija je močno nad lansko, ki je bila pri 0,5 odstotka.

Povprečna 12-mesečna rast cen je bila v 2017 1,4-odstotna. Glede na november se cene življenjskih potrebščin v zadnjem letošnjem mesecu v povprečju niso spreminjale.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila v decembru 1,9-odstotna. Mesečna rast cen je bila 0,1-odstotna.

Javnofinančni primanjkljaj v tretjem četrtletju pri 0,2 odstotka BDP

Primanjkljaj države je med julijem in septembrom nanesel 19 milijonov evrov, kar predstavlja 0,2 odstotka BDP, kažejo izračuni državnega statističnega urada. Na zmanjšanje primanjkljaja je vplivala predvsem visoka rast prihodkov, ki je že tretje četrtletje zapored višja od rasti izdatkov.

Javnofinančna slika se je izboljšala tudi v prvih treh četrtletjih - primanjkljaj je znašal 134 milijonov evrov ali 0,4 odstotka BDP, v enakem obdobju lani pa 549 milijonov evrov ali 1,8 odstotka BDP. Za prvih devet mesecev letos sta bila značilna visoka rast prihodkov in postopno naraščanje izdatkov, kar kaže na nadaljnje sproščanje varčevalnih ukrepov in postopen zagon črpanja evropskih sredstev, vendar pa to še vedno ni zaživelo v polnem obsegu.

Dolg države se je medtem v četrtletni primerjavi povečal minimalno, in sicer od konca drugega četrtletja na 17 milijonov evrov, tako da je konec tretjega četrtletja ocenjen na 33,285 milijarde evrov, kar predstavlja 78,4 odstotka BDP.

Novembra najvišja mesečna rast prihodka v trgovini na drobno letos

Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno je bil novembra za 2,8 odstotka višji kot oktobra, kar je bila največja mesečna rast letos. V primerjavi z lanskim novembrom je bil rast realnega prihodka od prodaje v trgovini na drobno 5,8-odstotna, kažejo danes objavljeni statistični podatki.

Na mesečno rast je v največji meri vplival višji realni prihodek v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi, kjer je narasel za 9,4 odstotka, višji pa je bil tudi prihodek v trgovini na drobno brez motornih goriv, kjer je narasel za odstotek.

Obseg prodaje neživil se je novembra v primerjavi z oktobrom povečal za 2,3 odstotka, prodaja živil pa je nekoliko upadla, in sicer za 0,4 odstotka.

V primerjavi z lanskim novembrom se je realni prihodek najizraziteje dvignil v trgovini z neživili (za 8,6 odstotka), višji pa je bil tudi v trgovini z živili (za 1,3 odstotka) in v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi (za 8,5 odstotka).

V obdobju od začetka leta do konca novembra je bil za devet odstotkov višji kot v enakem obdobju lani. Na rast je ponovno najbolj vplival višji prihodek v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi (za 19,4 odstotka), višja kot v enakem obdobju prejšnjega leta pa sta bila tudi prihodek v trgovini na drobno z živili (za dva odstotka) in prihodek v trgovini z neživili (za 5,7 odstotka).

Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno z motornimi vozili in od popravil le-teh je bil novembra na mesečni ravni nižji za en odstotek, obenem pa še vedno za 12,7 odstotka višji kot novembra lani. Višji je bil tudi v prvih 11 mesecih tega leta v primerjavi z enakim obdobjem lani, in sicer za 15,1 odstotka.