1. Najbolje ocenjeni telefoni

Čeprav so seznami najboljših telefonov leta vselej izredno subjektivni, je večina ocenjevalcev pričakovano uvrstila na vrh glavne paradne konje tega leta, kot so iphone x, samsung galaxy note 8, samsung galaxy s8, google pixel 2, lg v30, huawei 10 pro in oneplus 5 oziroma oneplus 5t.

Kljub neenotnim ocenam, kar kaže na vse manjše razlike med napravami, velja konsenz, da je telefon, ki dela najlepše fotografije, letos pixel 2, medtem ko je najbolj luksuzni telefon iphone x. Kdor telefon rad uporablja kot dlančnik, bo zadovoljen predvsem z galaxy note 8, čeprav mu lg v30 ni daleč za petami. V kategoriji največ za zmerno ceno je skoraj soglasni zmagovalec tekočega leta oneplus 5 oziroma pred kratkim izdana nadgrajena različica oneplus 5t.

2. Najbolj prodajani telefoni v Sloveniji

Pri Telekomu Slovenije so nam razkrili, da so njihovi naročniki v tem letu najpogosteje kupili samsung galaxy J3 2016, sledita pa mu iphone 7 in samsung galaxy s8. Seznam dopolnjujejo še doro 6050, samsung galaxy a5 2017, samsung galaxy s7 in huawei p10 lite.

Pri A1 in Telemachu nam vrstnega reda najbolj prodajanih telefonov niso mogli zaupati, so nam pa razkrili, kateri telefoni so na njihovi lestvici najbolj prodajanih. Po abecednem vrstnem redu tudi pri A1 med najbolj prodanimi najdemo huawei p10 lite, iphone 7, samsung galaxy a5 2017, samsung galaxy j3 2016 in samsung galaxy s8. Zelo podoben nabor najdemo tudi pri Telemachu, kjer so spet med najbolj priljubljenimi huawei p10 lite, samsung a5, samsung j7, samsung s8, poleg njih pa še lg q6, lg k10 in huawei p10.

Podatki kažejo, da so slovenski potrošniki oprostili Samsungu za težave z lanskim galaxy note 7 in mu še naprej izkazujejo precej zaupanja. Da se je podjetje pobralo, kažejo tudi visoke ocene recenzentov. Visoki uvrstitvi iphona 7 in samsunga s8 medtem kažeta, da smo Slovenci za pametni telefon pripravljeni seči tudi globoko v žep, medtem ko je odsotnost iphona x s seznama najbolj prodajanih poleg cene verjetno povezana tudi s poznim izidom naprave in omejenimi količinami, ki so jih dobili slovenski ponudniki. Kolikor vemo, je zanimanje zanj skoraj tako visoko kot njegova cena.

3. Od nas se poslavljajo

Za razvoj prvega iphona je precej zaslužen uspeh mp3-predvajalnika ipod. Popularizacija pametnih telefonov je hkrati pomenila zaton mp3 predvajalnikov. Zato ni preveč presenetljivo, da je Apple letos prenehal prodajati nekoč izredno priljubljena predvajalnika ipod nano in ipod shuffle. V prodaji pa za zdaj ostaja ipod touch.

Poslavljajo se tudi 3D-televizije. Uspeh filma Avatar leta 2009 je tehnološkim podjetjem vlil upanje, da bi lahko 3D-spektakle s pomočjo svojih televizij potrošnikom pripeljali v dnevne sobe. Kljub privlačnosti ideje se zamisel ni zares prijela. Nekateri proizvajalci so 3D-televizije prenehali izdelovati že leta 2013, z letošnjim letom pa sta jih prečrtala še zadnja velika proizvajalca Sony in LG. Kaj to pomeni za prihodnost 3D-blurayjev, bomo videli. Če se z njimi poslavljajo tudi ti, bo to velika škoda predvsem v Sloveniji. Zaradi specifičnosti kinodvoran s 3D-tehnologijo je za mnoge pri nas gledanje 3D-filmov doma pogosto najudobnejša in najpriročnejša možnost.

Z letošnjim letom se od nas poslavlja tudi Microsoftov sistem za sledenje gibanju kineckt, ki je bil dolgo eden priljubljenejših dodatkov za igralne konzole.