Ena pomembnejših novosti pri pametni telefoniji so bili v tem letu zasloni čez celotno sprednjo stran. Potem ko so mobilniki shujšali toliko, da jih je brez zaščitnih ovitkov včasih že neprijetno držati, je bila odprava roba okoli zaslona naslednji razumljivi korak. To je v večnem tehtanju med velikostjo zaslona in velikostjo žepa oziroma dlani razvijalcem omogočilo spraviti večje diagonale v manjše naprave. S tem korakom se je pojavila nova težava. Če s sprednjih strani naprav izginejo robovi in z njimi gumbi, kam naj razvijalci namestijo senzorje za odklepanje s prstnim odtisom?

Apple je to uganko pri iphonu x rešil z odpravo odpiranja s prstnim odtisom in uvedel odpiranje z obrazom. To so sicer ponudili tudi Applovi tekmeci, a so se praviloma hkrati odločili senzorje za prstne odtise premakniti na hrbtno stran naprav.

Kadar telefon vlečeš iz žepa, je premestitev senzorja na to mesto kar priročna. Če ga imaš na mizi, pa nekoliko manj, saj je treba telefon pred uporabo obrniti ali vzeti v dlan, da sploh lahko prideš do senzorja.

O Samsungu so se že pred časom pojavljale govorice, da senzor na hrbtu ni bil v izhodiščnih načrtih za letošnjo serijo telefonov, temveč da je šlo za odločitev v zadnjem hipu. Pri južnokorejskem podjetju naj bi se ušteli s stavo, da bodo pravočasno razvili tehnologijo za branje prstnih odtisov kar na zaslonu. Pred skoraj natančno letom dni je namreč podjetje Synaptics napovedalo, da njihova tehnologija zmore prav to.

Kljub temu Synapticsovi končni izdelki večino leta niso dosegali dovolj visoke ravni zanesljivosti, da bi napredna tehnologija zaživela že v letošnjih pametnih telefonih. Podjetje Synaptics je nedavno sporočilo, da je težave odpravilo in da že sodeluje z enim od petih največjih proizvajalcev pametnih telefonov. Ker so se s Samsungom domnevno razšli, so bili v igri še Apple, Huawei, Xiaomi in Vivo. Pred dnevi se je izkazalo, da bo Synaptics sodeloval z zadnjim. Podobno tehnologijo razvijajo tudi druga podjetja, denimo ameriški Qualcomm.

Ena bolj domiselnih, a ponesrečenih inovacij tega leta bi torej lahko postala trend prihodnjega.