Če bi bilo nakupovanje Applovih telefonov v prodajalnah še v modi, bi največji ljubitelji jabolčnika te dni že postavljali šotore in razpirali spalne vreče v dolgih kolonah. Ker se je glavnina prodaje že pred leti preselila na splet, pa so danes obremenjeni predvsem Applovi strežniki in strežniki ponudnikov, ki so pooblaščeni za prodajo iphona x. Slednji je danes namreč vstopil v svetovno predprodajo, uradno pa bo izšel v petek, 3. novembra.

Spletna stran Telekoma Slovenije trenutno ponuja možnost oddaje poizvedovanja za nakup iphona x, kupiti pa ga bo mogoče 3. novembra. Takrat bo telefon naprodaj tudi pri A1, kjer bodo uporabniki ob nakupu lahko zamenjali stari telefon in s tem prihranili do 300 evrov. Sicer pa bo pri A1 cena za iphone x s 64 GB prostora (razporejena na 24 obrokov) ob vezavi s paketom A1 svobodni 100 GB znašala 786 evrov oziroma 984 evrov s paketom A1 orto epik. Cene telefona pri Telekomu Slovenije zaenkrat še niso znane.

Oba ponudnika opozarjata, da bodo količine iphonov x, ki bodo na voljo v Sloveniji, omejene. Telefon bo letos namreč prvič naprodaj po vsem svetu že od prvega dne uradnega izida.

Iphon 8 in 8 plus žrtvi iphona x

Medtem ko se navdušenje nad izidom iphona x stopnjuje, sta telefona iphone 8 in 8 plus Applova najslabše prodajana telefona v zadnjih letih. O slabi prodaji mobilnikov so tožili že številni svetovni operaterji. Velik indic, da omenjena mobilnika nista tako zaželena kot njuni predhodniki, pa je bilo tudi dejstvo, da telefon na največjih tržiščih ni bil razprodan.

Slutnjam daje prav tudi Wall Street Journal. Slednji navaja oceni dveh podjetij, ki se ukvarjata z analizo trga in pravita, da iphone 8 in 8 plus predstavljata vsega 16 odstotkov prodaje Applovih pametnih telefonov v septembrskem četrtletju v ZDA. V istem obdobju lani je delež prodaje iphona 7 in 7 plus znašal 43 odstotkov.

Slabi rezultati v resnici niso presenečenje. Precej večje presenečenje je bilo, da je Apple sploh izdal omenjena telefona. Mnogi celo sumijo, da se je podjetje iz Cupertina odločilo iphone 8 in 8 plus izdati predvsem zato, ker ne zmore zagotoviti dovoljšnjih količin iphona x, in so želeli z nekoliko nižjo ceno nekaj potrošnikov preusmeriti k telefonoma, ki sta v resnici zelo podobna lanski sedmici. To so očitno spoznali tudi potrošniki. Kdor hoče nov iphone, a noče odšteti nesramno visoke cene iphone x, očitno trenutno kupuje predvsem iphone 7 ali 7 plus.