Petek je bil dan slovenskih žabic, kot si nemalokrat rečejo plavalci prsnega sloga. V moški konkurenci sta Slovenca dopoldan dosegla enak izid 58,58 ter si razdelila 15. mesto, bolj zadovoljen pa je bil Aljaž Kerč, saj je dosegel nov osebni rekord, nov osebni rekord pa je s 27,24 dosegel tudi na obratu na 50 metrih.

Popoldan je Kerč svoj dosežek še stopnjeval in se z 58,32 veselil 13. mesta na prvenstvu, na katerem tekmuje 550 plavalcev iz 47 držav. Na večni slovenski lestvici se je s tem dosežkom prebil na drugo mesto pred Petra Johna Stevensa. Ta je z 58,36 lanski osebni rekord s SP v Windsorju zgrešil za stotinko sekunde in bil 14.

»Definitivno sem lahko vesel dosežka in uvrstitve. Tudi plaval sem na prvi polovici zelo lepo, na koncu, na zadnjih 15 metrih, pa me je začelo pobirati. Prav mučil sem se do konca, a z osebnim rekordom in prvim polfinalom v karieri sem zelo zadovoljen. Nenazadnje je to prvo večje tekmovanje zame,« je po tekmi povedal diplomirani psiholog, 27-letni Kerč, odkritje leta 2017 v slovenski reprezentanci.

Stevens sotekmovalcu najprej srčno čestital

Stevens, ki je plaval v skupini pred njim, je sotekmovalcu iz reprezentance najprej srčno čestital za medsebojno zmago, nato pa razkril, da je pričakoval več, priznal pa tudi, da je bil izid 57,60, ki je bil potreben za finale, vendarle prevelik zalogaj. »Rezultat ni povsem tak, kot sem si ga želel, a 14. mesto je dobro, saj je to moj prvi polfinale na 100-metrski razdalji v kratkih bazenih. Učim se iz starta v start in moram priznati, da me čaka še veliko dela. Treba bo trenirati, saj najboljši dosegajo izide pod 57 sekundami. Zdaj se bo treba osredotočiti na poletno sezono,« je po nastopu dejal 22-letni študent ameriške univerze Tennessee iz Knoxvilla ter se že ozrl proti avgustovskemu prvenstvu v Glasgowu.

Tjaša Vozel se je v kvalifikacijah z 1:06,43 se je osebnemu in slovenskemu rekordu približala na točno tri desetinke sekunde, popoldan pa je v preveliki želji začela s previsoko frekvenco in bila z 1:07,35 16. »Zadovoljna sem z uvrstitvijo med 16 najboljših plavalk v Evropi. Zjutraj je bilo lepo, popoldan pa se mi nastop ni izšel. Imela sem veliko želja, preveč povečala frekvenco in na koncu nisem mogla več. Enostavno me je pobralo. A na velikih tekmah naredi svoje nervoze, sama pa upam, da bo polfinalov v prihodnje še čim več in gremo korak za korakom,« pa je današnja nastopa povzela Vozlova, ki je prejšnji teden diplomirala na ljubljanski univerzi iz varnostnih ved.