Dvaindvajsetletni Stevens je plaval v prvi nosilni skupini ter po ostri borbi v finišu za desetinko ugnal Belorusa Ilijo Šimanoviča.

Kakovost tekmovanja najbolje potrjuje podatek, da sta rekorda prvenstev padla tudi v naslednjih dveh predtekmovalnih skupinah. Najprej ga je na 26,03 popravil Rus Kiril Prigoda, v zadnji skupini pa še aktualni evropski rekorder Fabio Scozzoli z dosežkom 25,90. Za štiri stotinke je zaostal prvi favorit Britanec Adam Peaty.

Že v popoldanskem polfinalu bodo tekmovalci napadali evropski rekord Scozzolija 25,72, ob 18:17 pa je na sporedu finale na 50 m prsno, v katerem se Slovenija nadeja 100. plavalnega odličja na velikih tekmovanjih.

V četrtkov finale na 800 m prosto, ta bo na sporedu ob 18:36, pa sta se s četrtim izidom 8:21,27 in osmim dosežkom 8:31,38 uvrstili Ravenčanka Tjaša Oder in mladinka Branika, 16-letna Katja Fain, ki si je ob prvencu na članski tekmi takoj priplavala sodelovanje v boju za odličja.

Pri tem je zanimivo, da je slovenski selektor Gorazd Podržavnik na torkovem srečanju vodij odprav preprečil zamisel organizatorjev, da bi kljub drugačnemu razpisu v sredo plavale počasnejše skupine, tudi z obema Slovenkama, v četrtek pa bi v finalu nastopila osmerica deklet z najhitrejšimi prijavljenimi časi, torej brez Odrove in Fainove.

Na 50 m prsno je na evropskih prvenstvih debitiral 27-letni Aljaž Kerč iz ljubljanske Olimpije, specialist za daljše razdalje in bil zadovoljen z osebnim rekordom 27,31 in 35. mestom.

Med Slovenci je prvenstvo z novim osebnim rekordom 31,08 na 50 m prsno in drugim izidom vseh časov v državi odprla Tjaša Pintar, ki je bila na koncu 29., pred njo pa se je v času ene sekunde zvrstilo kar 25 tekmovalk.

V drugi skupini so plavale Tjaša Vozel, Tara Vovk in Tina Čelik ter zasedle 34., 36. in 37. mesto. Osebni rekord je popravila le 16-letna Čelikova, bronasta v tej disciplini na letošnjem mladinskem evropskem prvenstvu v Izraelu.

Mariborčan Martin Bau, ki trenira na Ravnah, je osvojil 16. mesto na 400 m prosto.