Avokado slovi kot sadež z zdravimi maščobami, zato se ne gre čuditi, da njegova priljubljenost narašča. A z rastjo njegove priljubljenosti narašča tudi število poškodb ob njegovi pripravi. Zaradi napačnega rezanja tega spolzkega sadeža s trdo koščico, ki se precej težko odstrani, prihaja do številnih poškodb, večinoma gre za rane na palcu, prihaja pa tudi do zelo globokih ran, pri čemer lahko pride do poškodb živcev, žil ali kosti. A vse kaže, da teh skrbi Britanci v bodoče ne bodo imeli več, saj na trg, kot kaže, prihaja avokado brez koščice.

Na police trgovin britanske trgovske verig Marks & Spencer prihaja avokado brez koščice, zaradi česar bo poškodb, povezanih s pripravo tega sadeža, bistveno manj.

Ker so poškodbe tako pogoste, nekateri menijo, da bi sadež moral biti opremljen z opozorilom o nevarnosti pred poškodbami.

Vodilni britanski plastični kirurg Simon Eccles je povedal, da k njemu pridejo kakšne štiri osebe na teden zaradi poškodb z nožem, do katerih pride pri pripravi tega sadeža. S prihodom novega avokada teh težav ne bi smelo biti več.

Na voljo zgolj decembra

Avokado brez koščice je dolg okoli pet do osem centimetrov, z užitno lupino in sredico, ki ga pri M&S opisujejo kot »gladko in kremno«. Gojijo ga v Španiji in ga je moč dobiti zgolj decembra, ko ga običajno pošljejo na pariško tržnico, kjer ga kupujejo kuharski mojstri za pripravo jedi v najboljših restavracijah. To leto je britanskemu trgovcu M&S uspelo manjšo količino avokada ekskluzivno priskrbeti za svoje kupce, kot so sporočili.

Lansko leto je M&S svoje kupce presenetil z majhnimi in ogromnimi avokadi. Omeniti pa velja, da je prav ta družba Britancem predstavila ta sadež. To je bilo leta 1968. »Imeli smo mini avokado, pa ogromen avokado, potem rezanega in sedaj bomo ponudili sveti gral med avokadi – avokado brez koščice,« je dejala Charlotte Curtis, agronomska inženirka pri družbe M&S.