Humus je čudovit premaz, ki se v hladilniku obrži dober teden – če zdrži toliko časa! Priprava humusa je resnično enostavna, lahko se igrate z okusi in vanj dodate, kar želite – pečene paprike, začimbe, dišavnice …

Če želiš resnično gladek humus, lahko kuhani čičeriki odstranite lupinico, a tudi brez odstranjevanja lupinice je humus božanski. Tradicionalno je humus pripravljen s tahinijem, a če ga nimate, lahko dodate arašidovo maslo in humus je vseeno božanski.

Za pripravo resnično enostavnega sendviča z avokadom in paradižnikom potrebujete res dobre sestavine. Avokado naj bo ravno prav dozorjen in mehak, sicer bo sendvič boljši brez njega. Ker paradižnik poleg humusa v tem sendviču igra glavno vlogo, je ključno, da je dober. Sočen, sladek, dišeč in vsekakor najboljši, kar je lahko. Ker je sedaj v sezoni, vam takšnega ne bo težko najdi - pa če bo to na vašem vrtu, na tržnici ali v trgovini.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za humus (za 1 skodelico humusa):

1 velika pločevinka kuhane čičerike (250 g)

1 žlica arašidovega masla

4 žlice olivnega olja

4 žlice vode

1 strok česna

1 limona

1 ščepec soli

kajenski poper (neobvezno)

Ostale sestavine:

8 rezin polnozrnatega toasta ali katerega koli drugega kruha

1 velik svež paradižnik

1/2 avokada

poper

sol

bazilika (neobvezno)

PRIPRAVA

Čičeriko splaknite pod mrzlo vodo in dobro odcedite. Česen olupite, limono pa ožemite. V mešalnik dajte čičeriko, česen, limonin sok, arašidovo mastelo, olivno olje, vodo in dobro zmiksajte. Poskusite in po potrebi dodelajte.

Paradižnik narežite na tanjše kolute, avokado pa na rezinice. Na toast namažite žličko humusa, nanj položite paradižnik in/ali avokadove rezinice in popoprajte. Po želji okrasite še s svežo baziliko in postrezite.