Ljudje smo bitja navad. Ljudje smo bitja ugodja. Če si lahko življenje poenostavimo, si ga zagotovo bomo. Iskanje bližnjic je že od nekdaj človeška lastnost – ta navada gre nazaj v čase pračloveka, ko si je moral za preživetje poiskati krajše poti do ugodja. Ugodje je v tistih časih pomenilo iskanje zavetja pred vremenskimi težavami in živalmi ter iskanje hrane za preživetje.

Danes smo zelo razvajeni in bližnjice, ki jih iščemo, niso več bližnjice, ki bi nam koristile, so le bližnjice, ki nam olajšajo življenje ali, bolje rečeno, ki nam omogočajo čim več prostega časa za ugodje. Ugodje danes ne pomeni več varnosti pred vremenskimi neprilikami in divjimi živalmi, danes nam ugodje največkrat pomeni udobno sedenje na kavču, klikanje po družabnih omrežjih in gledanje (trapastih) televizijskih oddaj.

Dandanašnji človek se osredotoča predvsem na sekundarne dobrine – za zabavo. Tudi v kuhinji je tako. To se kaže v kupovanju že pripravljene hrane, obiskovanju obratov s hitro prehrano in zatekanju k sestavinam, ki so že predpripravljene – na primer omake za testenine.

Današnji recept je popolnoma enostaven in ne vsebuje predpripravljenih izdelkov. Ves današnji uvod je namenjen spodbudi za pripravo lastnih domačih ajdovih palačink. Dobijo se že v večjih veleblagovnicah, a bodimo malo pračloveški, si zavihajmo rokave in palačinke pripravimo sami. Res ni komplicirano, vsak jih lahko pripravi.

Veliko užitkov želim in na čim manj lenobe v kuhinji!

Več odličnih in zdravih receptov poiščite na www.sitfit.si!

RECEPT

Sestavine (za 2 osebi)

Za ajdove palačinke: 120 g ajdove moke, 30 g polnozrnate pšenične moke, 1 velik ščepec soli, 3,5 dl vode, 1 jajce, olje ali kokosovo maslo.

Za avokadovo kremo: 1/2 avokada, 1/2 kumare, 1/2 stroka česna, sol, poper, sok limete ali limone, 1 majhen sušen feferon (neobvezno), 2 žlici grškega jogurta, 1 žlička jabolčnega kisa.

Ostale sestavine:

1/2 kumare, 1/2 avokada, 1 večja pest rukole oziroma mlade špinače, sol, poper, 1 večji zavoj dimljenega lososa, 4 vejice svežega drobnjaka, svež ali sušen koper.

Priprava

Najprej pripravite maso za ajdove palačinke. V skledo presejte obe moki in sol. Dodajte vodo in dobro premešajte. V manjši skodelici razžvrkljajte eno jajce in ga umešajte v vodo z moko. Dobro premešajte, da dobite gosto maso za palačinke. Maso pustite počivati vsaj 15 minut.

Medtem ko masa za palačinke počiva, pripravite avokadovo kremo. V mešalnik dajte meso polovice avokada, narezano kumaro, česen, razdrobljen feferon, ščep soli in popra, žličko soka limete ali limone, žličko jabolčnega kisa in dve žlici grškega jogurta ter zmešajte v gosto kremo. Poskusite in dosolite oziroma začinite, če je potrebno.

Ponev za palačinke dobro segrejte (če bo premalo vroča, se bo palačinka prijela). Na razgreto ponev kapnite nekaj kapljic olja ali kokosovega masla in zajemalko mase. Ponev nagnite sem in tja, da se masa razporedi po celotni površini ponve, in pecite dve minuti na eni in približno enako časa še na drugi strani. Specite vse palačinke – mase je dovolj za približno šest palačink. Pustite, da se palačinke ohladijo.

Preostali grški jogurt premešajte, posolite in popoprajte, dodajte nekaj kapljic limonovega soka in narezan drobnjak.

Na vsako palačinko namažite žlico avokadove kreme, nanjo razporedite na tanke rezine narezano kumaro, nekaj rezin lososa, špinačo oziroma rukolo in narezan, posoljen in z limonovim sokom pokapan avokado ter popoprajte in posujte s koprom.

Palačinko zavijte, narežite na polovico in okrasite z grškim jogurtom z drobnjakom.