Osnovno kremasto ovseno kašo naredimo podobno, kot bi naredili sladko različico. Ovsene kosmiče do kremaste teksture skuhamo v soljeni vodi, potem pa kašo nagradimo z ocvrtim jajčkom, nekaj rezinami avokada, sirom in malo popra. Tako dan začnemo tako, kot se spodobi.

Ovseni kosmiči zaradi vsebnosti balastnih snovi in nenasičenih maščobnih kislin v ovsenem zrnu zmanjšujejo raven skupnega holesterola v krvi, obenem pa so odličen vir kompleksnih ogljikovih hidratov. Zaradi velike vsebnosti vlaknin so ovseni kosmiči idealni pri shujševalnih dietah, poleg tega pa urejajo prebavo in spodbujajo izločanje vode. Ker čistijo debelo črevo, zmanjšujejo tveganje za nastanek raka na debelem črevesu. Ovseni kosmiči vsebujejo tudi pomembne vitamine in minerale, kot so fosfor, kalij, mangan, selen, folna kislina, vitamin E in železo, poleg tega pa so najbogatejši žitni vir kalcija.

Poskusite slano različico ovsene kaše, vsekakor pa si kdaj privoščite tudi sladko različico.

Trije odlični recepti sladke različice ovsene kaše:

- Ovsena kaša z malinami in mandljevimi lističi

- Ovsena kaša z bučnim pirejem, mangom in javorjevim sirupom

- Ovsena kaša z naribanim korenjem, orehi in javorjevim sirupom

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

5 dcl vode

1/2 žličke soli

2 jajci

100 g ovsenih kosmičev

4 žlice naribanega sira

1 avokado

2 mladi čebulici (le zeleni del)

1 košček masla

sol

poper

PRIPRAVA

V hladno in soljeno vodo stresite kosmiče in premešajte. Kuhajte približno 10 minut, da se ovseni kosmiči skuhajo.

V ponev na stopljeno maslo ubijte jajce. Rumenjak posolite in ponev pokrijte, da se beljak pod vročo soparo skuha. Kuhajte približno pet minut, da beljak zakrkne, lahko pa tudi dlje, odvisno od tega, kako dobro pečeno jajce želite.

Še toplo ovseno kašo prenesite v skodelico, potresite z naribanim sirom, dodajte jajce, avokado in mlado čebulico ter popoprajte. Takoj postrezite.