Sončno vreme in snežna odeja sta pretekli konec tedna marsikoga zvabila v Planico. A ni jih bilo malo, ki so se že na glavni cesti med Podkorenom in Ratečami, kjer se je promet ustavil, premislili. Gneče niso povzročili tako številni obiskovalci, pač pa so promet ovirala dela na krožišču v Ratečah, ki naj bi bila končana še letos.

Zima jih je prehitela

Zima je vse vpletene, razen domačinov, ki so je novembra že vajeni, presenetila. Dela na krožišču so zato ta teden začasno končali in jih bodo po napovedi ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča nadaljevali spomladi. Krožišče je po besedah župana Kranjske Gore Janeza Hrovata prekrito zgolj z grobim asfaltom, vendar je normalno prevozno. »Če drugega ne, nam na križišču v Ratečah, kjer je odcep z glavne ceste za Planico, prihodnje leto ob poletih v Planici vsaj ne bo več treba postavljati mobilnega krožišča, da bi bil promet bolj tekoč,« pravi župan.

Spomladi bodo krožišče preplastili še s finim asfaltom in tematsko opremili njegovo notranjost. Slednjo so po Hrovatovih besedah popolnoma prepustili krajevni skupnosti Rateče - Planica. Njena predsednica Sonja Kavalar pravi, da se o vsebini notranjosti krožišča še niso dogovorili, imajo pa v okolici precej zanimivosti, ki bi jih lahko upodobili. »Imamo svetovno znano Planico, lahko se pohvalimo s čudovitim vrhom Jalovcem…« našteva in dodaja, da pred planiškimi poleti zagotovo še ne bo nič novega.

»Smo pa domačini veseli krožišča predvsem zaradi varnosti in pretočnosti prometa. Ob koncih tedna in ob prireditvah bo veliko lažje iz Rateč priti na glavno cesto. Tudi prehitri vozniki, ki jih na tem delu ceste na ravnini ni bilo malo, bodo zdaj morali vožnjo upočasniti. Tako bo varneje priti čez prehod za pešce, ki ga zaradi novega igrišča na drugi strani ceste pogosto uporabljajo otroci,« poudarja Kavalarjeva.

Nadaljevali bodo spomladi

Zaradi zimskih razmer se bodo dela tudi na drugih odsekih ceste proti Kranjski Gori nadaljevala spomladi. Tako jih bodo po vsej verjetnosti začasno prekinili na Belci, kjer gradijo pločnik. Slednjega, oba financira občina, bodo dobili tudi v Gozdu - Martuljku. »Pripravljalna dela so se že začela, vendar pa ceste tam še nismo razkopali, saj bi takšna ostala vso zimo,« pravi direktor direkcije za infrastrukturo Damir Topolko. Tudi dela na cesti čez Vršič bodo nadaljevali spomladi.

»Vsi si želimo, da bi te projekte začeli izvajati prej in da bi bili čim prej dokončani. Vendar jih je bilo treba pripraviti, objaviti razpise, izbrati izvajalce in podobno,« dodaja direktor direkcije. V Kranjski Gori in okolici je sicer po njegovem trenutno v teku kar za okoli pet milijonov evrov infrastrukturnih projektov, občina pa sočasno ureja tudi mnoge občinske ceste. Odkupila je tudi zemljišča, na katerih naj bi zgradili kolesarsko stezo do Planice, za katero ima že vsa soglasja.