S pridobljenimi viri bo DUTB v celoti poplačala obveznosti iz naslova izdanih obveznic DUT03 v višini 422,9 milijona evrov in DUT04 v višini 125,8 milijona evrov ter bančnega posojila v višini 169 milijonov evrov, so sporočili iz DUTB. Družba je sklenila tri kreditne pogodbe, in sicer s sindikatom bank NLB, Abanka, Intesa Sanpaolo, NKBM in Unicredit banka Slovenije v višini 560 milijonov evrov, s Sberbank banko za 100 milijonov evrov in z Erste Group Bank za 50 milijonov evrov.

Posojila po novih kreditnih pogodbah se bodo odplačevala četrtletno, skladno z amortizacijskimi načrti, zadnji obroki pa zapadejo v plačilo sredi decembra 2022. DUTB ima možnost posojila vračati tudi predčasno. Posojila so zavarovana s poroštvom države, za katero bo DUTB državi plačevala enoodstotno nadomestilo.

DUTB bo tako letos odplačala za 1,11 milijarde evrov finančnih obveznosti

Od teh finančnih obveznosti bo 710 milijonov evrov odplačala s prej omenjenim refinanciranjem. »Refinanciranje in poplačilo finančnih obveznosti predstavljata pomemben korak pri uresničevanju poslanstva DUTB. DUTB je z nižjo obrestno mesto za najeta posojila znižala bodoče stroške financiranja, znižala zadolženost in s tem povrnila vložena sredstva ter razbremenila državo in njene davkoplačevalce,« so navedli v DUTB.

Od svoje ustanovitve je DUTB, brez upoštevanja refinanciranj, poplačala za 1,06 milijarde evrov obveznic in dolgoročnih posojil. V ta znesek je vštetih tudi 360 milijonov evrov za pripojeni Factor banko in Probanko. Posledično je DUTB več kot prepolovila svoj celotni dolg v višini slabih dveh milijard evrov. Stanje finančnih obveznosti DUTB bo konec leta 2017 znašalo 877 milijonov evrov.