Evropski pokal v alpskem smučanju se bo do konca sezone nadaljeval v Evropi. Februarja se bodo najboljši alpski smučarji preselili na olimpijska prizorišča v Južno Korejo, glavnina tekem pa bo potekala v Alpah. Prva med njimi v moški konkurenci bo konec tedna v Val d'Iseru, kjer bodo od Slovencev nastopili Žan Kranjec, Štefan Hadalin in Žan Grošelj. Meteorologi za konec tedna napovedujejo veliko količino snežnih padavin.

Slovenski obet pred začetkom evropskih tekem v tehničnih disciplinah je z veleslalomskega stališča obetaven. Žan Kranjec in še posebno Štefan Hadalin sta se v nedeljo zvečer izkazala v Beaver Creeku, kjer sta se oba uvrstila med dobitnike veleslalomskih točk. Kranjec je s 14. mestom prvič osvojil točke svetovnega pokala v Beaver Creeku, od koder se je doslej vselej vračal s sklonjeno glavo. Štefan Hadalin je s 16. mestom osvojil prve veleslalomske točke na nepozaben način. Med najboljšo trideseterico se je prebil s startno številko 60, na drugi progi pa je dosegel četrti čas ter dokazal, da se lahko v enakovrednih razmerah meri z najboljšimi na svetu.

Ker je bil v nedeljo zvečer po ameriškem času eden od letov iz Kolorada do Frankfurta odpovedan, je potekal »boj« med reprezentancami, kdo si bo zagotovil mesto na letu do Münchna, na katerem je imela rezervirane sedeže slovenska reprezentanca. Pogled na letalu je bil neobičajen, ker je v neposredni bližini slovenske reprezentance v ekonomskem razredu sedel zmagovalec uvodnega veleslaloma sezone Marcel Hirscher, ki je sicer vajen drugačnih letalskih razredov. Majhna slovenska reprezentanca je v Trst pripotovala v torek dopoldne, v sredo popoldne pa je bila že na poti v Alto Badio, kjer je včeraj opravila trening. Po njem je pot nadaljevala v Val d'Isere, kjer zaradi pričakovanega novozapadlega snega bržčas danes ne bo mogla trenirati.

»Tekma v Beaver Creeku je pokazala veliko in z videnim sem zadovoljen,« je zadovoljen glavni trener tehničnih disciplin Klemen Bergant. »Najbolj me veseli, da sta Kranjec in Hadalin pokazala dobro smučanje, predvsem Kranjec pa ima še nekaj rezerv. Zelo me veseli, da imamo na Rossignolovih smučeh dobro opremo. Tekma v Beaver Creeku je namreč pokazala, da sta Atomic in Rossignol razvila najboljšo veleslalomsko smučko. Pokazalo se je, da je v alpskem smučanje vse večja specializacija tekmovalcev, saj se smukači z izjemo Kjetila Jansruda niso prebili med najboljšo trideseterico,« dodaja Bergant.

Slabša je bila slovenska slalomska popotnica, saj je slovenska reprezentanca v Leviju ostala brez točk. »Tekma na Finskem je bila specifična in se za nas ni dobro iztekla. Hadalin je naš najboljši slalomist, ki se do prve tekme ni najbolje znašel na slalomski smučki. Zato smo v ZDA pred veleslalomsko tekmo trenirali tudi slalom. Naredili smo korak naprej in verjamem, da se bo to poznalo v Val d'Iseru. Naš cilj je, da pokažemo napredek,« sporoča Bergant.

Ker sta se v Beaver Creeku dva slovenska smučarja uvrstila med dobitnike točk, bo imela slovenska reprezentanca od naslednjega veleslaloma naprej tri kvote v svetovnem pokalu. Vidna bo praznina slovenskega alpskega smučanja, ki trenutno nima tekmovalca, ki bi se lahko na tekmah svetovnega pokala približal osvajanju točk. V primeru, da Žan Kranjec v Val d'Iseru ne bo drugič v karieri osvojil točk svetovnega pokala ali Žan Grošelj prvič, bo v slalomu Slovenija na naslednjih preizkušnjah s treh padla na dve kvoti.