Žan Kranjec bo slovenski alpski smučar, ki bo čez tri dni na startu prve moške tekme nove sezone najbolj pod drobnogledom. Triindvajsetletni član Novinarja je v minuli sezoni naredil rezultatski napredek, s katerim je na svetovni veleslalomski lestvici napredoval na 24. mesto. V lanski sezoni je imel preveč vzponov in padcev, da bi se prvič v karieri uvrstil v finale svetovnega pokala.

Več let slovensko moško alpsko smučanje ni imelo tako obetavnega veleslalomista, kot je Žan Kranjec. Da je obetaven športnik, je opozoril na tekmovanjih v mlajših konkurencah. Pred štirimi leti se je z mladinskega evropskega prvenstva v Roccarasu vrnil s tremi kolajnami: ekipnim zlatom (skupaj z Mišelom Žerakom, Ulo Hafner in Ano Bucik) ter veleslalomskim in kombinacijskim bronom. Odlično je športno pot nadaljeval na tekmovanjih evropskega pokala, kjer je premagoval tekmece, počasnejši pa je bil njegov napredek v svetovnem pokalu.

»Čutim živčnost pred prvo tekmo svetovnega pokala. Prepričan sem, da gre za pozitivno nervozo. Priznam, da še nikoli nisem tako z veseljem pričakoval prve primerjave sezone z najboljšimi svetovnimi veleslalomisti. Razlog se skriva v zelo dobrem treningu tako v Južni Ameriki kot na evropskih ledenikih. Poleg tega sem na treningih kazal boljše vožnje kot v preteklosti. Zato verjamem, da lahko dosežem dober rezultat,« je šel optimistično na pot na avstrijsko Tirolsko Žan Kranjec. V slovenski reprezentanci mu bo v Söldnu delal družbo Miha Hrobat, saj ima Slovenija v svetovnem pokalu v veleslalomu le dve kvoti.

Izkušnje so Kranjca naučile, da je tako pomemben kot start v sezono tudi njen konec. »Ko sem marca v Kranjski Gori zasedel dve 16. mesti, sem vedel, da sem na pravi poti. Zavedal sem se, da sem naredil korak naprej, in s temi občutki sem tudi nadaljeval v pripravljalnem obdobju. Pomembno je bilo, da sem obdržal staro ekipo s serviserjem, ki sem mu zaupal. Vse bolje sodelujem tudi z opremljevalcem. Od Rossignola vse hitreje dobim ustrezno opremo, morda so pred mano v čakalni vrsti le trije tekmovalci. Ker sem se lahko osredotočal le na svoje smučanje, sem lažje napredoval,« odgovarja Kranjec.

Ta čas najboljši slovenski smučar v tehničnih disciplinah se zaveda, da je start v sezono zelo pomemben. Lani mu je namreč spodletel, potem ko je bil v Söldnu prepočasen za uvrstitev na drugo progo, na naslednji tekmi v Beaver Creeku pa je odstopil na drugi progi in imel po dveh preizkušnjah rezultatsko ničlo. »Vsekakor si želim, da bi bilo letos drugače, saj bi bilo v primeru dobrega rezultata lažje nadaljevati sezono. Po drugi strani pa slabši nastop na prvi tekmi ne pomeni, da bo sezona slaba. Dovolj je namreč še časa za popravne izpite,« pravi Kranjec. »Veleslalom bo nedvomno moja prva disciplina sezone. Vesel bom, če bom imel manj nihanj med samimi vožnjami. V takšnem primeru se bom sposoben na vsaki tekmi uvrstiti med najboljšo petnajsterico, morda celo deseterico.«

Glavni trener v slovenski reprezentanci za tehnične discipline Klemen Bergant večkrat poudarja, da ima Kranjec največ rezerv v psihološki pripravi, medtem ko njegovo tehnično znanje ni sporno. »V pripravljalnem obdobju sem veliko energije posvečal nastopom na prvi progi. Ali sem v tej prvini napredoval, bodo pokazale tekme. Prepričan sem, da bom lažje napadel že na začetku,« odgovarja Kranjec. Dodaja, da bo po koncu sezone zadovoljen, če se bo v skupnem veleslalomskem seštevku svetovnega pokala uvrstil med najboljšo petnajsterico in postal prvokategornik. Poleg tega bi rad napredoval v slalomu, kjer je po njegovih besedah v pripravljalnem obdobju naredil velik napredek. »Če bo šlo po načrtu, si bom izboril mesto v reprezentanci že v prvem slalomu v Leviju,« je sklenil Kranjec.