Slovenska moška reprezentanca v tehničnih disciplinah se je včeraj vrnila s predzadnjega dela priprav pred začetkom sezone. Na ledeniku Hintertux na avstrijskem Tirolskem so Žan Kranjec, Štefan Hadalin in Žan Grošelj pod vodstvom Klemna Berganta vadili deset dni. Konec tedna bodo slovenski alpski smučarji preživeli doma, v ponedeljek pa bodo odpotovali na preizkus terena na ledeniku Rettenbach, kjer se bo 29. oktobra z uvodnim veleslalomom začel moški del sezone 2017/18.

Štefan Hadalin v rednem roku diplomiral v Kranju

Jedro slovenske reprezentance v tehničnih disciplinah bosta v tej sezoni sestavljala Žan Kranjec in Štefan Hadalin. Kranjec je lani dosegel velik veleslalomski napredek, kar je potrdil z dvema četrtima mestoma na tekmah svetovnega pokala. Njegova največja pomanjkljivost so bila prevelika rezultatska nihanja, zaradi katerih je izgubil mesto med elitno petnajsterico. Na svetovni veleslalomski lestvici je trenutno na 17. mestu, medtem ko je Hadalin na slalomski 32. Tretji slovenski slalomist je trenutno po moči Žan Grošelj. Poškodba je v tej sezoni ustavila Jakoba Špika, ki je prestal operacijo hernije in se bo vrnil na sneg januarja.

Štefan Hadalin je po besedah Klemna Berganta v pripravah na novo sezono naredil velik veleslalomski napredek. Nova oprema mu po besedah stroke omogoča boljši razvoj, medtem ko pravih občutkov na slalomskih smučeh še ni našel. Glede na to, da bo prvi slalom sezone čez en mesec v Leviju na Finskem, ima Vrhničan še dovolj časa, da si pridobi samozavest tudi v svoji paradni disciplini. Ker je Hadalin v letošnji sezoni prestopil k Rossignolu, je slovenska reprezentanca pridobila serviserja, ki ga plačuje francoski proizvajalec. Kranjcu in Hadalinu pripravlja smuči Barnaba Greppi, ki je svoje znanje v preteklosti ponujal tudi Deborah Compagnoni in Lari Gut. Hadalin se je z novim serviserjem hitro ujel, dlje časa pa sta se »uglaševala« s Kranjcem. Dvaindvajsetletni Hadalin je tudi vzoren študent, saj je prejšnji mesec v rednem roku diplomiral na višji strokovni šoli v Kranju.

Vse večja specializacija

»Kot veste, me časovne primerjave na treningih ne zanimajo preveč. Prava štoperica teče na tekmah,« rad poudari Klemen Bergant. »Zadovoljen sem s Hadalinovim veleslalomskim napredkom. Na položnejših terenih lahko prehiti tudi Kranjca. Na težkem veleslalomu je Kranjc še vedno spredaj, o čemer smo se prepričali na Saas Feeju, kjer smo vadili tudi s Henrikom Kristoffersenom,« pravi Bergant. »Na Hintertuxu smo imeli odlične razmere za trening. Možnost smo imeli celo trenirati na spodnjem delu ene od prog, ki sicer ni namenjen reprezentancam. Ta trening nam je prišel prav, saj je bil na spodnjem delu umetni sneg. Sicer ni bil utrjen z vodo, a kilometri na takšnem terenu v tem delu priprav pridejo zelo prav. Po krajšem počitku se nadejamo, da bomo dobro izkoristili dva dneva treninga na tekmovalnem terenu v Söldnu,« je po včerajšnjem treningu na Tirolskem povedal Bergant.

Slovenska reprezentanca ima za tekme svetovnega pokala tri slalomske kvote in dve veleslalomski. Bergant si želi, da bi imela moška ekipa v veleslalomu čim prej eno mesto več. Za povečanje kvote bi se moral drugi slovenski veleslalomist uvrstiti med dobitnike točk svetovnega pokala. Če sklepamo po analizi lanske sezone, ki jo je strokovnemu svetu predstavil Klemen Bergant, bo cilj težko dosegljiv. Potrdil je, da je v tehničnih disciplinah vse več specialistov, ki dosegajo vrhunske rezultate le v eni disciplini. Le 19 alpskih smučarjev je lani osvojilo slalomske in veleslalomske točke svetovnega pokala, med katerimi je bil tudi Žan Kranjec. Med 60 alpskimi smučarji, ki so v minuli sezoni osvojili točke, je kar 39 specialistov v tej disciplini. Od 56 alpskih smučarjev, ki so osvojili veleslalomske točke, pa jih je 27 le v bazični disciplini alpskega smučanja, v kateri ima slovenska reprezentanca po dolgih sušnih letih v Žanu Kranjcu znova obetavnega tekmovalca.