Prvi veleslalom sezone je prinesel nasmešek v slovenski tabor. Žan Kranjec je s 14. mestom dosegel najboljšo slovensko moško uvrstitev konca tedna. Vodičan je imel na prvi progi precej smole z vetrom, saj je v spodnjem delu izgubil veliko časa, medtem ko so številni njegovi tekmeci z višjimi startnimi številkami zaradi ugodnih razmer nižali zaostanek za najhitrejšimi. Kranjca je do uvrstitve med najboljšo deseterico ločilo dvanajst stotink. Največji razlog za zadovoljstvo v majhni slovenski reprezentanci je bilo 16. mesto Štefana Hadalina. Vrhničan je na novih Rossignolovih smučeh potrdil besede trenerja Klemna Berganta, da na treningih večkrat premaguje Žana Kranjca. Z visoko startno številko 60 se je prvič prebil med dobitnike veleslalomskih točk. Na prvi progi je dosegel 28. čas, na drugi pa z odličnim napadom in četrtim časom napredoval za dvanajst mest.

Hadalin je do veleslalomskega uspeha kariere prišel na račun izjemne telesne priprave. V manj kot stotih minutah je moral nad 3000 metri nadmorske višine dvakrat opraviti z dolgo in naporno progo. Veliki veleslalomski junak je bil vnovič Marcel Hirscher, ki se je po avgustovskem zlomu noge zmagovito vrnil na tekmovalno prizorišče. Avstrijec je dokazal, da se odlično znajde na novi veleslalomski opremi, na kateri je dosegel 46. zmago v svetovnem pokalu. Z njo se je na četrtem mestu večne lestvice izenačil z rojakom Marcom Girardellijem, ki je sicer tekmoval za Luksemburg. Štiri zmage več je dosegel Italijan Alberto Tomba, osem Avstrijec Hermann Maier, medtem ko ima Ingemar Stenmark z Elanovimi smučmi varno prednost s 86 zmagami svetovnega pokala. Drugi je bil danes Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je bil po prvi progi deveti, tretji pa vodilni po prvem nastopu Nemec Stefan Luitz.

Izjemna smukaška statistika Aksla Lunda Svindala

Norvežan Aksel Lund Svindal je s četrto smukaško zmago v Beaver Creeku postal najuspešnejši alpski smučar v zgodovini severnoameriškega prizorišča svetovnega pokala. Svindal je pustil za seboj legendi, kakršni sta Avstrijec Hermann Maier in Američan Bode Miller, ki sta v Beaver Creeku dobila po tri smukaške klasike. Poleg tega je bil Svindal na smukih v Beaver Creeku še po enkrat drugi in tretji.

Pogled na smukaško statistiko Aksla Lunda Svindala je izjemen. Norvežan je od vseh preizkušenj, na katerih je nastopil, nazadnje zaostal za najboljšo deseterico 11. februarja 2012 v Sočiju. Po hudem padcu v Kitzbühlu, od katerega bo januarja prihodnje leto minilo dve leti, je nastopil le na štirih smukih. Lani je bil 34-letni Viking tretji v Val d'Iseru in drugi v Val Gardeni, v zadnjih dneh pa tretji v Lake Louisu in prvi v Beaver Creeku, kjer si je trinajsto smukaško zmago priboril s startno številko 1. Dobre štiri metre, kar v času na progi Ptic roparic pomeni 15 stotink zaostanka, je za Svindalom zaostal Beat Feuz, zmagovalec prve preizkušnje v tej sezoni v Lake Louisu.

»Smučam lahko le določeno število dni. Najtežje trenutke doživljam, ko gredo reprezentančni kolegi na trening veleslaloma, sam pa takrat preživljam ure na sobnem kolesu. Zato se še bolj veselim vsakega uspeha. Zmaga v Beaver Creeku je posebna. Ko sem prvi prišel v cilj, sem se zavedal, da sem svoje delo opravil zelo dobro. Problem s številko 1 je, da včasih proga na drsalnih delih postane hitrejša, ko se po njej spusti več alpskih smučarjev. A se to ni zgodilo,« se je veselil Aksel Lund Svindal.

Hitri Slovenci razočarali

Slovenski alpski smučarji v hitrih disciplinah so razočarali. Nihče izmed četverice se ni uvrstil med najboljših 30, potem ko sta bila pred tem na vseh treh preizkušnjah v hitrih disciplinah med dobitniki točk Martin Čater in Boštjan Kline. »Smukaške nastope v Beaver Creeku lahko ocenim s tremi besedami: slabo smo smučali. Moramo se usesti in analizirati, kaj smo storili narobe na začetku sezone. Že na treningu smo bili slabi, kar me je skrbelo. V Beaver Creeku se hitro vidi, kdo se spoprijatelji s progo in kdo ne. Trudili smo se, da bi bili na tekmi boljši, a ni šlo,« pravi glavni trener moških hitrih disciplin Peter Pen.

Prihodnji konec tedna se bodo alpski smučarji merili v Val d'Iseru, kjer bodo tekmovali v veleslalomu in slalomu, tekmovalci v hitrih disciplinah pa bodo na strmine znova stopili 15. decembra, ko bo Val Gardena gostila superveleslalomsko preizkušnjo.