Svetovni pokal v alpskem smučanju se bo od danes do nedelje nadaljeval v Severni Ameriki, kjer se bodo ženske v Lake Louisu prvič v olimpijski sezoni merile v hitrih disciplinah, moški v Beaver Creeku pa v treh disciplinah – superveleslalomu, smuku in veleslalomu. Na preizkušnjah v hitrih disciplinah se bo najbolj poznala odsotnost Ilke Štuhec. Mariborčanka, ki po operaciji levega kolena vadi v telovadnici, je lani razveseljevala s smukaškimi in superveleslalomskimi uspehi ter krpala luknjo slovenske (pod)povprečnosti v najhitrejših disciplinah. Ta bo prišla do izraza v tej sezoni, v kateri bo na prvih tekmah osamljena Slovenka med svetovno elito Maruša Ferk.

Zgodovina dosežkov Maruše Ferk v hitrih disciplinah razkriva, da se je slovenska alpska smučarka nekoč dobro znašla pri visokih hitrostih. Med dobitnice smukaških točk se je uvrstila 24-krat, dvakrat med najboljšo deseterico, med najboljših 30 v superveleslalomu pa 11-krat, dvakrat pod 20. mestom. Lani je osvojila edine smukaške točke s 26. mestom na olimpijski preizkušnji v Džongsonu, medtem ko imajo zadnje superveleslalomske točke daljšo brado.

Glavna disciplina Maruše Ferk je alpska kombinacija

»Maruša Ferk je smučarka, od katere v tej sezoni pričakujemo najboljše uvrstitve v alpski kombinaciji, v kateri bo na olimpijskih igrah naše glavno orožje. Če želi dosegati dobre uvrstitve, mora trenirati hitre preizkušnje. To najlažje počne na prizoriščih svetovnega pokala, na katerih je po vseh kriterijih najbolje poskrbljeno za varnost. Sicer bo Maruša še naprej tekmovala na slalomskih tekmah svetovnega pokala,« o usodi Maruše Ferk v tej sezoni odgovarja slovenski trener Denis Šteharnik, ki se je s slovensko reprezentanco v tehničnih disciplinah po tekmah v Killingtonu vrnil v Evropo.

Medtem ko Ilka Štuhec ne bo branila malega smukaškega globusa, je seznam za njeno naslednico širok. Največje apetite v Lake Louisu ima Lindsey Vonn. Prizorišče v Alberti je z leti dobilo naziv »dnevna soba Lindsey Vonn«, saj je Američanka na kanadskem prizorišču doslej zmagala že 16-krat. Ob tem, da zadnji dve leti zaradi poškodb v zvezni državi Alberti ni tekmovala.

Žan Kranjec bo veleslalomski up

Moški so v hitrih disciplinah razkrili karte prejšnji konec tedna v Lake Louisu. Prvi smuk je pokazal, da so v tej sezoni najbolje pripravljeni Norvežani, Avstrijci, Švicarji in Italijani. Med vsemi je s tretjim mestom v smuku in petim v superveleslalomu najbolj navdušil zimzeleni Aksel Lund Svindal. »Rad tekmujem. Več kot leto dni, kolikor sem bil odsoten s tekmovališč, sem pogrešal tekme. Čeprav sem odlično startal v sezono, mi stanje kolena ne bo omogočalo, da bi nastopil na vseh prizoriščih. Osredotočil se bom le na hitre discipline. Poškodba hrustanca mi preprečuje preveč obremenitev, lahko sem vesel, da sploh lahko tekmujem,« pravi Aksel Lund Svindal.

Slovenski start v sezono je bil v hitrih disciplinah slabši od želja. Sicer sta se tako Boštjan Kline kot Martina Čater v obeh disciplinah uvrstila med dobitnike točk, a na mesta okoli dvajseterice, ki ju ne zanimajo preveč. Pod drobnogledom bo tudi Klemen Kosi, čigar smučarski razvoj se je v zadnjih sezonah ustavil, saj mu proga Ptic roparic ustreza, kar je pokazal predlani na svetovnem prvenstvu, ko je bil v superveleslalomu deseti. Zanimivo bo v Beaver Creeku spremljati veleslalomiste, ki se bodo prav tako pomerili prvič v sezoni, saj je zaradi močnih sunkov vetra odpadla uvodna preizkušnja v Söldnu. Glavni slovenski up bo Žan Kranjec, trener Klemen Bergant pa opozarja, da je bil na treningih hiter tudi Štefan Hadalin. Glavna novost v Beaver Creeku bo, da se bodo alpski smučarji prvič pomerili s spremenjenimi veleslalomskimi smučmi.