Brazilski nogometaš s slovenskim potnim listom Marcos Tavares je gonilna sila Maribora. Kapetan državnih prvakov je novembra v izvrstni formi, saj je že drugič zapovrstjo soglasno zmagal v glasovanju za Dnevnikovega najboljšega nogometaša kroga. Potem ko je v Krškem zabil tri gole, je Maribor po njegovi zaslugi prvič v sezoni porazil Olimpijo in se zavihtel na prvo mesto.

Tavares, dobitnik priznanja naše časopisne hiše v minuli sezoni, je le še zadetek oddaljen od izenačitve slovenskega strelskega rekorda vseh časov, ki ga že leta drži Štefan Škaper. Tavares je v prvenstvu doslej zatresel mrežo 129-krat, od tega je šest zadetkov prispeval v tej sezoni, ko Mariborčani v domačem tekmovanju še ne poznajo poraza. Tavares je pravi strup za obrambo nasprotnikov, saj zna hitro izkoristiti ponujeno priložnost. Tako je bilo tudi prejšnji petek v Ljudskem vrtu, ko je bil v kazenskem prostoru Olimpije na pravem mestu in dovolj natančno udaril, da se je zatresla ljubljanska mreža. V nogometnem zakulisju krožijo različne zgodbe o starosti Marcosa Tavaresa, saj mnogi menijo, da šteje več kot 33 pomladi. Brazilec je nedavno izjavil, da je njegov oče morda posegel v rojstni list, vendar kot ve, ima prav toliko let, kot je zabeleženo v vseh podatkih.

Za Tavaresom so se v šestnajstem krogu prve lige zvrstili Damjan Trifković (Rudar), Žiga Škoflek (Aluminij), Jure Balkovec (Domžale) in Janez Pišek (Celje). Po dolgem času je ogroženo prvo mesto Abassa Issaha iz Olimpije v skupni razvrstitvi, saj mu Tavares s štirimi točkami manj diha za ovratnik. Zanimivo, da so med najboljšimi štirimi nogometaši v slovenski ligi zgolj tujci. Poleg Ganca Issaha in Brazilca Tavaresa sta še Jasmin Mešanović iz Bosne in Hercegovine ter Ricardo Alves iz Portugalske.