Predsednik uprave Cinkarne Celje Tomaž Benčina je danes za STA povedal, da v sanaciji onesnažene zemljine na območju stare Cinkarne niso sodelovali, ker k temu niso bili zavezani.

Predelavo onesnažene zemljine je celjski občini naročil pristojni inšpektorat. Raziskava onesnaženosti tal Slovenije, katere cilj je bilo vzorčenje tal po celotni površini Slovenije, je namreč pokazala, da je na območju Celja najbolj problematična lokacija stare Cinkarne, ki ne obratuje že od leta 1970.

Okoljska bremena zaradi celjske Cinkarne, ki so po zadnjih vzorčenjih še obsežnejša od doslej znanih, so Slovenijo privedle v težave tudi na evropski ravni. Sodišče EU je namreč pritrdilo Evropski komisiji v tožbi proti Sloveniji zaradi kršenja evropske zakonodaje o odpadkih.

Prav zaradi odprtih okoljskih vprašanj je leta 2015 propadla prodaja Cinkarne Celje. Konzorciju prodajalcev 70,79-odstotnega deleža družbe namreč ni uspelo odpraviti tveganj pri prodaji, zato so dali potencialni kupci (pre)nizke ponudbe z zahtevami za dodatna jamstva.