To jed pripravite večkrat to zimo – odlično vas bo nasitila in prav lepo pogrela. Priprava je enostavna, pa še hitra – večino dela opravi pečica. In prav tega koraka nikar ne zanemarite. Seveda je omaka s fižolom dobra že preden jo postavite v pečico, a prav peka v pečici bo omako zgostila, spustili pa se bodo vsi sladki okusi iz paradižnika in jed bo kremasta, dišeča in slastna.

Jed lahko naredite s katerim koli fižolom – lahko tudi le z belim, le z rdečim ali le z belim. Izberite tistega, ki ga imate na voljo in tistega, ki vam je všeč.

Uporabite lahko predhodno kuhanega, lahko pa svojega skuhate tudi doma. Takole naredite: fižol čez noč namočite, potem pa vodo odlijte ter dolijte svežo. Dodajte še lovorjev list in morda še nekaj poprovih zrnc – fižola v tem koraku nikar ne solite, ker bo sol preprečila mehčanje fižolove kožice. Kuhan fižol odcedite in uporabite v receptu tako, kot je zapisano v nadaljevanju.

To jed nadvse izboljšate s pivom, uporabite temnega, lahko pa tudi svetlega. In brez skrbi – alkohol se med kuho izloči, zato brez skrbi tudi, če to jed pripravljate za otroke.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

SESTAVINE (za 2 lačni osebi)

1 velika konzerva kuhanega rdečega fižola

1 velika konzerva kuhanega belega fižola

1 velika konzerva kuhanega rjavega fižola

1 (rdeča) čebula

2 stroka česna

1 velika konzerva sesekljanih pelatov

1 dcl temnega piva

1 žlic javorjevega sirupa

sol

poper

1 žlička (olivnega) olja

1 vejica svežega ali 1/2 žličke suhega rožmarina

peteršilj

PRIPRAVA

Fižol stresite v cedilo, splaknite pod hladno vodo in dobro odcedite. Čebulo sesekljajte. Sesekljaje tudi česen in rožmarin.

V ponvi – idealno takšni, ki je primerna tudi za peko v pečici, drugače pa potem jed stresie v pekač – segrejte olje. Na segretega stresite čebulo in kuhajte nekaj minut, da se čebula zmehča. Dodajte česen in rožmarin, malo posolite in popoprajte ter kuhajte toliko časa, da česen zadiši.

Dodajte pelate in pivo in kuhajte toliko časa, da omaka zavre. Dodajte še javorjev sirup, še malo soli in popra, potem pa v paradižnikovo omako stresite še fižol in dobro premešajte.

Ponev pokrijte s folijo za živila in pecite v pečici, segreti na 200°c 30 minut, potem pa folijo previdno odstranite in pecite še 15 minut.

Pečen fižol servirajte, po želji okrasite še z nekaj svežega sesekljanega peteršilja in postrezite. Postrezite s svežim kruhom – ajdov z orehi je odlična izbira, pire krompirjem ali na rižu.