Lazanjo lahko pripravite tudi brez ohrovta. Če iz recepta opustite ohrovt, česen v prahu in če muškatni orešček nadomestite s cimetom ter v skutni nadev dodate malo sladkorja, dobite fantastično jesensko-zimsko sladico. Na koncu še malo sladkorja po vrhu in sladica je pripravljena.

Za pripravo te lazanje potrebujete bučni pire. Priprava resnično ni zapletena, potrebujete pa seveda malo več časa. Bučo narežete in skuhate ali spečete in zmiksate. Kuhan zmiksan pire zlijte na z gazo pokrito cedilo in pustite, da se odvečna voda odteče. Lahko pa bučni pire pripravite tudi s pomočjo pečice. Narežite jo na večje kose in pecite približno 45 minut na 175°c, oziroma toliko časa, da se zmehča. Zmehčano bučo zmiksajte in pire bo pripravljen.

Bučni pire pripravite iz cele buče. Preostali pire lahko porabite za pripravo juhe, ga dodate k golažu ali bolonjski omaki ali pa pripravite rižote, testenine in tudi bučne sladice.

Nekaj idej:

Bučna rulada s kremnim namazom

Bučni njoki v masleni omaki z žajbljem

Ovsena kaša z bučnim pirejem in javorjevim sirupom

Bučne palačinke

Bučno lazanjo pa lahko, če je takoj ne pojeste v celoti, tudi zamrznete. Za hitrejše odmrzovanje, lazanjo prej narežite na porcije in šele potem odmrznite.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si

RECEPT

SESTAVINE (za približno 3 osebe)

1 manjša buča

1 šalotka

2 stroka česna

1 žlica limonine lupinice

250 g skute

200 g mocarele

1 košček masla

1/3 ohrovtove glave

1 jajce

5 listov za lazanje

2 žlici naribanega parmezana

sol

poper

olje

česen v prahu

muškatni orešček

žajbelj

PRIPRAVA

Bučo narežite na kocke in skuhajte v vreli vodi. Ko se zmehča, jo odcedite in pustite, da para izpari. Potem jo stresite v mešalec in zmiksajte. 200 g pireja pustite v mešalcu, ostalega prihranie za kak drug recept. Dodajte ½ suhega ali 2 listka svežega žajblja, ½ žličke česna v prahu, velik ščepec soli in še enkrat zmiksajte.

Prenesite v skledico in prihranite za kasneje. Na žlici olja prepražite sesekljano šalotko in česen, potem pa dodajte na tanke rezinice narezan ohrovt. Posolite in popoprajte ter pražite, da se zmehča. Vmes dodajte kakšno žlico vode. V skledici zmešajte skuto, jajce, parmezan, ¼ žličke muškatnega oreščka, limonino lupinico, ščepec soli in poper. Liste za lazanjo na hitro pokuhajte v vreli vodi – le toliko, da se zmehčajo, potem pa jih vzemite iz vode in splaknite pod mrzlo vodo.

Ko imate vse sestavine pripravljene, lazanjo začnite sestavljati: na dno dajte nekaj kapljic olja, potem sledijo: lazanja list, skutni nadev, ohrovt, naribana mocarela, lazanja list, bučni nadev, lazanja list, skutni nadev, ohrovt, naribana mocarela, lazanja list.

Maslo v ponvici stopite do rjavega, potem pa na njem na hitro prepražite še žajbljeve listke. Po minuti jih prenesite na krožniček in prihranite za okras. Na zadnji lazanja list pokapajte stopljeno maslo, dodajte na večje kose narezano mocarelo in pecite približno 20 minut na 220°c. Lazanja je pečena, ko se mocarela na vrhu zlato-rjavo zapeče. Okrasite jo s popraženimi žajbljevimi listi in postrezite.