Ta juha je čudovita zaradi treh stvari: je slastna, je svilnata in je lepa. In že med kuhanjem kuhinja tako zelo lepo diši! Nekaj je v kuhanju zelenjave – še posebej koruze – na maslu. Božanski vonj! Juho lahko pripravite na prečiščenem maslu ghee, lahko pa seveda maslo nadomestite tudi z oljem.

K čudovitemu vonju pa pripomorejo tudi začimbe. Kombinacija bazilike, paprike in paradižnikovega koncentrata je fenomenalna. Seveda juho lepo dopolni tudi lovorjev list – a pozor: nikar ga ne pozabite odstranit pred miksanjem, da ga slučajno ne zmiksate. Če vam je pekoča hrana všeč, juho kar pogumno obogatite s čilijem, sicer ga izpustite.

Juha je kremasta brez vsakršnih dodatkov - brez smetane ali brez moke. Juho lahko zgostite torej le tako, da je del prenesete v misker, potem pa zmiksate. Dobljeno zmes vmešate nazaj v juho in juha je lepo kremasta in zgoščena brez nepotrebnih dodatkov!

Juha se čudovito tudi pogreje. Prav zato je lahko vnaprej pripravite več, razdelite na porcije in ohladite, potem pa le pogrejete in neznansko uživate.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

SESTAVINE (za 2 lačni osebi)

1 košček masla ali žlica olivnega olja

1/2 čebule

2 korenja

1 steblo zelene

2 stroka česna

4 krompirji

1 zelena bučka

3 male konzerve koruze (približno 400 g)

1 žlica paradižnikovega koncentrata

1 žlička bazilike

1 žlička sladke mlete paprike

sol

poper

1/2 žličke čilijeve soli

1 lovorjev list

olivno olje

1 liter zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)

Peteršilj

PRIPRAVA

Najprej pripravite vso zelenjavo. Krompir in korenje olupite in narežite na kockice. Zeleno narežite na kolobarčke, čebulo in česen sesekljajte, bučko pa narežite na kocke. Koruzo splaknite pod tekočo hladno vodo in dobro odcedite.

V večji kozici stopite maslo, potem pa dodajte čebulo, zeleno in korenje in kuhajte, da se zelenjava malo zmehča. Dodajte česen in pražite, da česen zadiši, potem pa dodajte še krompir, bučko in koruzo ter premešajte. Dodajte še vse začimbe, paradižnikov koncentrat in lovorjev list ter zalijte z jušno osnovo. Kuhajte približno 15 minut, da se zelenjava skuha.

Ko se zelenjava skuha, je približno eno zajemalko prenesite v mikser – ne pozabite odstraniti lovorjevega lista, da ga po pomoti ne zmiksate, dodajte nekaj žlic olja ter zmiksajte.

To zmes vlijte nazaj v juho, poskusite in dosolite ter popoprajte po okusu ter še enkrat zavrite.

Juho servirajte, okrasite s peteršiljem, po želji še s čilijem ter še malo popoprajte ter postrezite.