Skrivnost odličnega piščanca v tem receptu je pravilno zaporedje priprave. Najprej piščančja prsa za 15 minut položite v toplo soljeno vodo. Potem ju operite pod tekočo mrzlo vodo in popivnajte s kuhinjsko brisačo. Potem morate piščanca dobro posoliti in popoprati, potem pa speči/skuhati. Najprej piščanca na srednjem ognju popecite, potem pa nujno zmanjšajte ogenj in ponev pokrijte. Tako poskrbite, da se piščanec ne izsuši in da se skuha čez in čez. Surov piščanec je namreč strupen! Ko se piščanec speče čez in čez, ga še nekaj časa pecite nepokritega, da dobi barvo, potem pa ga iz ponve odstranite in prihranite za kasneje. Potem pripravite paradižnikovo omako in piščanca dodajte šele na koncu. V takem zaporedju dobite sočnega piščanca in kremno omako.

Piščanca s paradižnikovo omako lahko servirate s kosom (polnozrnatega!) kruha, če želite, pa v omako umešajte kuhane testenine ali pa poleg postrezite s rižem, kuskusom ali kvinojo.

Ta recept pripravite v času, ko je paradižnik v sezoni, vendar pa to jed lahko pripravite tudi izven sezone. Takrat uporabite pelate v konzervi – nikar pa ne uporabite predpripravljene paradižnikove omake, saj vsebuje čisto preveč dodatnega sladkorja in soli! Omako pripravite raje doma, s svežimi sestavinami, saj imate le tako nadzor nad tem, kaj jeste.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

1 par piščančjih prsi

sol

poper

olje

približno 5 paradižnikov (izven sezone 1 konzerva pelatov)

2 stroka česna

1 košček masla

1 pest sveže špinače

1 vejica bazilike

PRIPRAVA

Da bodo piščančja prsa mehka in ne izsušena, kar se s prsmi velikokrat zgodi, jih najprej vsaj 15 minut namakaj v topli soljeni vodi. Potem prsa splakni pod tekočo hladno vodo in obriši s papirnato brisačo. Na obeh straneh ju posoli in popopraj.

V ponvi segrejte nekaj olja, potem pa piščanca počasi popecite na obeh straneh. Ko dobi barvo, ponev pokrijte in zmanjšajte ogenj, da se prsa skuhajo/spečejo čez in čez. Ko so prsa pečena, ponev odkrijte in ju še nekaj minut pecite, da dobijo lepo barvo. Potem prsa prenesite na krožnik in prihranite za kasneje.

V isto ponev stresite narezan paradižnik in ga kuhajte toliko časa, da se zmehča. Dodajte sesekljan česen in maslo in kuhajte še naprej, da dobite kremasto omako. Omako poskusite in dosolite in dopoprajte. V omako umešajte špinačo in baziliko ter premešajte, da špinača uveni. V omako položite piščančja prsa in kuhajte še nekaj minut, da se piščanec pogreje in naveže okusov, vmes lahko prsa še enkrat obrnite.

Piščanca servirajte na krožnik in postrezite s kruhom, testeninami ali drugo prilogo po izbiri.