Podporniki Boruta Pahorja, ki je premagal Marjana Šarca in dobil še en predsedniški mandat, ne skrivajo zadovoljstva nad zmago in si želijo nadaljevanja Pahorjeve povezovalne politike. Glavni tajnik SD Dejan Levanič ugotavlja, da je bilo veliko negativne kampanje, tudi za poslanca DeSUS Tomaža Gantarja je bila kampanja na videz lažja kot v resnici.

Po ocenah glavnega tajnika SD, ki je podprla Pahorja, je bilo pri tokratnem izbiranju predsednika republike veliko negativne kampanje, ne samo glede predsednika republike, ampak nasploh stanja v državi, pri čemer je bila vsa krivda pripisana Pahorju. To, da je dobil volitve, po besedah Levaniča pomeni, da je vzdržal in da je njegova ključna naloga, da ljudi še najprej združuje.

Evropska poslanka iz vrst SD Tanja Fajon pa je kampanjo označila za pošteno, saj da ni bilo pretirano nizkih udarcev. Izpostavila je nizko volilno udeležbo, ki je po njenem mnenju razlog za razmislek.

Fajonova si lahko, kot je dejala za STA, v luči izzivov na področju zunanje politike ob Pahorjevi zmagi oddahne. Na tem področju namreč po njenem mnenju potrebujemo izkušenega politika, kar Pahor nedvomno je. Strinja se, da je EU na kritičnem razpotju, negotova je prihodnost. »Potrebovali bomo zelo jasno Slovenijo, s strateško držo, odločno zunanjo politiko in podobo države tudi na mednarodnem parketu, da bomo znali uveljavljati svoj glas,« je pojasnila in ocenila, da je Pahorjeva zmaga zmaga moderne politike, ki bo zagovarjala povezovanje in sodelovanje. To je namreč na evropskem parketu danes še posebej pomembno, je dodala.

Proti »kralju instagrama« je bilo težko tekmovati

Podpornica Mateja Kumer je Šarca označila za človeka s širino in s hrbtenico, ki bo »pokazal še marsikaj na političnem področju«. O konkretnih korakih se ni opredeljevala, je pa poudarila, da Lista Marjana Šarca predstavlja »svež veter«. »Mislim, da je čas za novo generacijo, ki razmišlja drugače, deluje izven okvirjev in včasih stvari pogleda z drugega zornega kota,« je pojasnila.

Na vprašanje, kje je Šarcu zmanjkalo šest odstotkov, ki bi mu zagotovili zmago na predsedniških volitvah, je odvrnila, da pri mladih. Sama je ravno generacija kamniškega župana in kot občinska svetnica v občini Šoštanj tudi dejavna v politiki. Tako Kumrova upa, da bodo tudi sami kot predstavniki politike lahko mladim vzor.

Da ne vidi razloga za vprašanje, ali oz. koliko odstotkov je zmanjkalo, pa je dejal Šarčev podpornik Rudi Spruk. Kampanja je bila izpeljana dobro, informacije s terena so pozitivne, je pojasnil.

Cilj je bil dober rezultat in tega je Šarec dosegel, ne glede na to, da ni zmagal. Sploh ob tem, da se je zgodba začela praktično iz anonimnosti na ravni državne politike, je dejal Spruk.

Pri volilni kampanji na družbenih omrežjih je pomagal tudi strokovnjak s tega področja Matej Špehar. Kot je povedal po razglasitvi izidov, je bilo kar težko igrati proti t. i. »kralju Instagrama«, ki si je družbena omrežja res že prisvojil. Zato so se odločili, da so šli vselej v nasprotni smeri od starega in zdaj tudi že novega predsednika republike Boruta Pahorja. Tako denimo na družbenih omrežjih skorajda ni bilo Šarčevih »selfijev«.