Čeprav je bilo pričakovati, da bo zmagal v prvem krogu, je Pahor moral tekmovati tudi v drugem krogu predsedniških volitev proti 15 let mlajšemu Marjanu Šarcu, je spomnil Jutarnji list.

Pahorju gre na roko njegova spravljiva »manekenska« politika, zaradi katere ga imajo za poroka stabilnosti v državi, kjer so gospodarske razmere zelo dobre, v političnem svetu pa nima pretresov, kot jih doživljajo slovenski sosedje, predvsem Hrvaška, nadaljuje zagrebški časnik.

Dodaja, da je Pahor eden redkih slovenskih politikov, ki poziva k umirjanju strasti v odnosih s Hrvaško. V predvolilni kampanji pa je bil izpostavljen napadom opozicije in tekmecev, ker je »popustil« pri blokadi pogajanj Hrvaške z Evropsko unijo.

Odnosi s Hrvaško niso bili v ospredju predvolilne kampanje kot v nekaterih prejšnjih političnih kampanjah, a sta oba kandidata v drugem krogu ščitila nacionalne interese tudi, ko gre za vprašanje Agrokorja in Mercatorja, poudarja Večernji list. Dodaja, da je »relativno neznan kandidat s pomanjkljivimi političnimi izkušnjami« Šarec napovedal, da bo kot slovenskih predsednik najprej obiskal Zagreb, Pahor pa bo najprej šel v Bruselj.

Časnik še izpostavlja, da je bil drugi krog predsedniških volitev bolj negotov, kot so v Sloveniji pričakovali, potem ko so bili objavljeni izidi prvega kroga. Zdi se, da je Šarec opravil odlično delo, ker je v drugem krogu skoraj podvojil delež glasov iz prvega kroga ter se resno približal »absolutnemu favoritu« Pahorju.