Nedavni obisk Donalda Trumpa na Japonskem je bil v znamenju diplomatskih oblačil Melanie Trump, ki je na japonska tla stopila v Fendijevem pisanem plašču, na državniško večerjo pa prišla v Valentinovi rdeči obleki. Vse je potekalo v ustaljenih Melaniinih modnih tirnicah, dokler se ni na državniški večerji v palači Ajasaka pojavil človek v leopardjem kimonu. Nenadoma so nanj posvetili vsi žarometi modne slave.

Človek je bil japonski glasbenik in komedijant Pikotaro, na večerjo pa so ga povabili s točno določenim namenom. O tem je pred večerjo poročal celo Washington Post, češ da gre za pomembno diplomatsko potezo. Pikotaro oziroma Daimaou Kosaka je na Japonskem in po vsem svetu izjemno slaven zaradi ene same pesmice, ki jo zelo verjetno poje tudi vaš otrok: Pen-Pineapple-Apple-Pen. To je približno vse besedilo 45 sekund dolge pesmice, kar je bilo dovolj, da je lani pristal na vrhu lestvic in si je njegov video ogledalo 160 milijonov ljudi.

In sedaj diplomatski del zgodbe: lani novembra je posnetek svoje hčerke Arabelle, ki v pižami v postelji poje prav to pesmico, na instagramu objavila Ivanka Trump. Njen posnetek je posredoval Justin Bieber in pesmica je v hipu postala senzacija. Ko je mesec dni kasneje japonski premier Abe v New Yorku srečal Trumpa, mu je povedal, da je videl petje njegove vnukinje, ameriški predsednik pa mu je zagotovil, da obožuje to pesem. Ergo – japonski diplomati so s povabilom ekscentričnega pevca izkazali čast družini Trump, hkrati pa so hoteli– to so tudi priznali – dogodek narediti odmevnejši. Uspelo jim je. Fotografija Trumpa in Pikotara je v ameriških medijih postala sinonim za Trumpovo zunanjo politiko, na spletu pa kar tekmujejo, kdo bo pod fotografijo Trumpa in leopardjega gospoda zapisal bolj zabaven komentar v stilu »Ananas je srečal pomarančo« in »Ali imamo lahko ananas za predsednika?«. Resni politični komentatorji so k temu dodali, da so Japonci namenoma Trumpu sestavili program, v katerem je veliko igral golf in poziral s trapastimi zvezdniki, da bi imel čim manj priložnosti za kvašenje neumnosti v stilu: »O, nisem vedel, da je na svetu toliko držav.«