V počastitev dneva branja knjig je ameriška prva dama na izbrane šole (v vsaki zvezni državi na tisto, ki je pokazala najboljše rezultate) poslala po paket desetih knjig Dr. Seussa, priložila pa pismo, v katerem je učencem sporočila, da se »pot za dosego sanj začne z učenjem branja«.

Knjižničarka Liz Phipps Soeiro z osnovne šole Cambridgeport v zvezni državi Massachusetts pa je zavrnila podarjene knjige, saj da jih na šoli ne potrebujejo. Predlagala je, da jih dobi kakšna druga šola, kjer imajo za nakup knjig manj sredstev kot oni. Na strani Horn Book je objavila pismo, v katerem prvo damo in Belo hišo poziva, naj knjige raje podarijo otrokom, ki izhajajo iz revnejših okolij in živijo v manj privilegiranem okolju. »Si jih zaradi okoliščin, na katere ne morejo vplivati, zaslužijo manj kot ostali otroci?« se je vprašala.

Predlagala »primernejše« naslove

V nadaljevanju je izbiro literature ameriške prve dame opisala kot »malce klišejsko«, ilustracije v knjigah pokojnega avtorja pa označila za rasistične in škodljivo stereotipne. Priložila je deset alternativnih naslovov, ki pa bi lahko pomagale otrokom v družbi, ki jo vodi Donald Trump. Gre za tematike o priseljevanju, rasni segregaciji in enakopravnosti spolov. »S soprogom imata neposreden vpliv na življenja naših otrok. Vzemita si čas, da jih spoznata in začneta ceniti,« je knjižničarka še pozvala ameriški prvi par.

Politizacija darila

V uradu ameriške prve dame obžalujejo, da je knjižničarka darilo spolitizirala. »Gospa Trump bo svoj položaj uporabila za pomoč kolikor otrokom bo le možno. To je že večkrat pokazala, pošiljanje knjig šolskim knjižnicam pa je zgolj eden od takšnih primerov,« so v odzivu zapisali za revijo Fortune.

Iz šolskega okrožja Cambridge so sporočili, da knjižničarka ni imela pooblastila ne za sprejetje ne za zavrnitev knjig v imenu šolskega okrožja ter da so izjave Soeirove zgolj njeno osebno prepričanje.

Melania rada bere otrokom

Melania Trump je sicer v javnosti otrokom že večkrat brala. Pred pol leta je ravno knjigo Dr. Seussa brala otrokom v bolnišnici, s knjigo pa je popestrila tudi tradicionalen lov na velikonočna jajca v Beli hiši.