Danski Skjern, švicarski Kadetten, norveški Elverum in Gorenje – vsi po po šest točk. Takšen je vrstni red na vrhu skupine C po petih krogih oziroma polovici tekmovanja. V prejšnjem krogu pred skoraj tremi tedni so Velenjčani gostovali v Elverumu in izgubili z 28:29, čeprav je Nejc Cehte dosegel devet golov, od tega kar osem v drugem polčasu. Danes ima Gorenje priložnost za maščevanje petkratnim zaporednim prvakom Norveške in za povečanje možnosti za osvojitev enega izmed prvih dveh mest, ki prinašata dodatne boje za uvrstitev v osmino finala evropske lige prvakov.

Na popravnem izpitu proti Elverumu, ki ima med petimi tujci tudi 27-letnega Slovenca Tineta Poklarja (Koprčan je z 18 goli drugi strelec kluba v ligi prvakov), Gorenje ne bo moglo računati na že dalj časa poškodovanega reprezentanta Jana Grebenca (gleženj), po poškodbi palca na roki pa se v ekipo vrača Črnogorec Žarko Pejović. Pred prvo preizkušnjo po reprezentančnem premoru zaradi tedna EHF se Gorenjev trener Željko Babić zelo dobro zaveda trenutnega položaja: »Jasno je, da moramo doma nujno zmagovati, če želimo biti prvi ali drugi. Tokrat nas čaka trda tekma z odličnim nasprotnikom, o zmagovalcu pa bodo spet odločale malenkosti. Elverum je odličen v tranziciji igre in tekaško. Na Norveškem smo dobili preveč golov, kar je bil glavni razlog za poraz. To moramo tokrat preprečiti.«

Rok Ovniček: Šlo bo »na nož«

Tudi kapetan Niko Medved, ki je bil s petimi goli drugi strelec Gorenja v Elverumu, opozarja na nujnost današnje zmage: »Če želimo ligo prvakov nadaljevati tudi po skupinskem delu, moramo zmagati na vseh domačih tekmah in še na kakšni v gosteh. Reprezentančni premor lahko ima dobre ali slabe posledice, upam, da bo za nas imel ugodne. Čeprav smo zaradi poškodb malce načeti, bomo zdržali. Proti Elverumu zaupam v našo zmago.« Pred tekmo s klubom, iz katerega je v Gorenje pred začetkom lanske sezone prišel Srb Luka Mitrović, od letos igralec Celja (zaradi operacije kolenskih križnih vezi je sezona zanj že končana), velenjski igralec Rok Ovniček dodaja: »Čaka nas tekma, na kateri bo šlo 'na nož'. Po tekmi na Norveškem smo si podrobno ogledali naše napake v igri, a tudi Elverumove slabosti. Doma bo treba bolje izkoriščati neovirane strele, ob tem pa ustaviti njihovo hitro igro z nasprotnimi napadi. To je recept za novo zmago.«

V ligi prvakinj je tudi v skupini A, v kateri igrajo rokometašice Krima Mercatorja, skoraj podobna gneča na vrhu kot v Gorenjevi. Poleg krimovk imata po treh krogih (polovica tekmovanja) po štiri točke še romunska CSM Bukarešta in danski Nyköbing, poljska Gdynia pa ničlo. Glede na to, da so krimovke v prejšnjem krogu Gdynio visoko premagale že na Poljskem (29:19), bodo danes proti njej svoj točkovni izkupiček zagotovo še povečale in si že zagotovile napredovanje med 12 najboljših v Evropi.

Bregar ne mara takšnih tekem

Toda Krimov trener Uroš Bregar, ki ima kar nekaj težav s sestavo ekipe (vprašljiva sta nastopa Elizabeth Omoregie in Lamprini Tsakalou, zagotovo bosta manjkali Amra Pandžić in Tamara Mavsar), opozarja na pasti, ki jih prinašajo takšne »lahke« tekme. »Na Poljskem smo pokazali in dokazali, da smo kakovostnejši od Gdynie. Toda ne maram takšnih tekem, kot bo današnja, ko že vsi vidijo, da morata točki ostati doma. Nikakor si ne smemo privoščiti katastrofe. Ves teden sem opozarjal ekipo, da se tudi ta tekma začne z 0:0 in da je Gdynia odigrala dobro v prvem krogu proti Nyköbingu, čeprav je na koncu izgubila z 21:27. Čeprav smo na prvi tekmi zmagali za deset golov, imamo mlajšo in ne tako zrelo ekipo. Ne želim si, da bi prišlo do neprijetnih položajev, ki bi jih morali reševati v drugem polčasu,« opozarja trener Uroš Bregar.