Ko smo Daliborja Matijeviča, ki stoji za blagovno znamko in socialnim podjetjem Robin Food, povprašali, kaj se dogaja s trgovino brez embalaže, za katero je napovedal, da bo nastala do konca poletja ob njihovem bistroju na Resljevi cesti, nas je pričakal s slabo novico. Ne, prve ljubljanske trgovine brez embalaže žal ne bo, saj je prišlo do zapleta s sosednjim prostorom. Ali bo morda zaživela kje drugje? Seveda, Matijević je hitro iz rokava potegnil še dobro novico: v Ljubljani že urejajo trgovino Robin Food, v kateri naj bi manjši prostor dobila tudi trgovina brez embalaže.

Znotraj roka uporabe

V tujini že uveljavljen koncept outleta s hrano, v katerem police napolnjujejo tako imenovani presežki, ki bi po ustaljenih tirnicah prej ali slej pristali na odpadu, je Robin Food najprej pripeljal v Maribor. Komplet za suši za 0,9 evra je bil denimo na odprtju ena izmed prodajnih uspešnic, za katero je dobavitelj trgovinam priporočil maloprodajno ceno devet evrov.

»Popust je odvisen predvsem od tega, kako blizu roku uporabe je izdelek in kakšne pogoje nam je dal dobavitelj. Boljši ko so, večji popust lahko damo in se čim bolj približamo željam končnih uporabnikov,« je povedal Matijevič in dodal, da nikakor niso vsi izdelki v njihovi trgovini že blizu roka uporabe.

Rešeno hrano predstavljajo tudi izdelki, ki so bili odpoklicani zaradi ukinitve programa, izdelki, ki so jih vzeli iz prodaje zaradi marketinško neprivlačne ali poškodovane embalaže, izdelki, ki so nastali kot presežki v proizvodnji, in podobno.

»Če se dobavitelju finančna konstrukcija ne izide, mu mi ponudimo alternativno možnost prodaje. Tako nič ne zavrže, pride do pozitivne bilance, mi pa hrano poceni prodamo,« je strnil zagonski in socialni podjetnik. Kot primer je še navedel, da se je nanj ravno obrnil dobavitelj, ki ima več sto kartonov premium hladno stiskanega olja iz različnih oreščkov, a ne najde obstoječih prodajnih kanalov. Prišlo je do spremembe obsega naročila in zdaj jim blago stoji v skladišču, zaseda prostor, ob koncu leta pa bo treba za zalogo plačati tudi davek.

Najbolj posebni in najcenejši

Le dobro leto je dolga zgodba Robin Food, ki je vpet v konzorcij zagonskih podjetij, s katerimi Matijevičeva ekipa vzpostavlja vzporedni sistem distribucije in trgovine prehrambnih izdelkov. V tem času so odprli mariborsko trgovino v Sokolski ulici, ljubljanski bistro ob Resljevi cesti, ves ta čas pa so iskali primeren prostor za trgovino v Ljubljani. Nedavno so ga končno našli v najbolj urbanem delu Šiške, kjer bodo imeli v kleti tudi distribucijski center.

Trgovina Robin Food bo odprla vrata ob Celovški cesti nasproti Kina Šiška. To naj bi se zgodilo sredi novembra, je napovedal Matijević. Kaj lahko pričakujemo na policah? »Akcije! Trgovine Robin Food bodo najcenejše v Sloveniji. Vsi izdelki bodo nenehno v akciji, ampak še vedno v roku trajanja. Nekateri bodo imeli res krajši rok uporabe, vendar bodo še vedno kakovostni in mi jamčimo za njihovo neoporečnost,« je povedal sogovornik.

Sprva so želeli v trgovine vključiti tudi izdelke z že pretečenim rokom »uporabno najmanj do«, saj so številne vrste živil po tem datumu še vedno užitne, vendar bi morali pred prodajo narediti še različne analize, na podlagi katerih bi lahko jamčili neoporečnost takšnih izdelkov.

Ker se počasi bližajo novoletni prazniki, se bodo potrudili, da bodo v šišenski trgovini ponudili širok nabor različnih izdelkov, ki jih bodo ljudje lahko po dostopnih cenah kupili za darila. Kadar bodo dobili večjo količino sadja, zelenjave in drugih živil, ki jih je treba hitro spraviti v obtok, pa bodo seveda hitro sprožili obveščevalno akcijo prek različnih kanalov. Poleg tega bo trgovina Robin Food posebna še v tem pogledu, da če boš v njej enkrat odkril nekaj odličnega, ob naslednjih obiskih tega žal verjetno ne boš več našel. Na policah bo namreč vedno nekaj drugega, a kot je poudaril Matijevič, vedno po nizkih cenah in v kontekstu reševanja hrane pred uničenjem.