Skupinica otrok s pravljičnimi poslikavami na obrazih je marljivo rezala korenček in sekljala koromač. »Veliko kokosa naj bo,« je bila želja dečka, ki si je pred tem s pomočjo obilice rumene barve obraz za nekaj časa spremenil v navihanega risanega junaka minjona.

Pet zvrhanih žlic kokosa in ščepec kurkume so otroci skrbno dodali v velik lonec, kjer je že brbotala zelenjavna juha z lečo, medtem ko so si drugi še vedno oblizovali prste po sladkih žele bombonih, ki so jih sami pripravili še pred kuhanjem juhe. Skupaj z mandarininim pirejem so mladi kuharski mojstri namreč pod budnim očesom vodje sladkosnede delavnice Klavdije Kosič stopili agaragar, posebno želirno sredstvo brez želatine, ki je primerno tudi za vegetarijance, in z oranžno zmesjo napolnili modelčke v obliki ribic. »Za oči smo ribicam dodali rozine,« je ponosno povedala ena od udeleženk sobotne kuharske delavnice.

Spoznavanje hrane skozi zgodbo

Živahno tridnevno kulinarično dogajanje je minuli konec tedna v Družinskem centru Mala ulica pripravila ekipa zavoda Kalejdoskop, v okviru katerega je že pred štirimi leti zaživel projekt Zdrava juhica. Kulinarični festival za otroke in družine je potekal v sklopu mednarodne pobude Food Revolution, pod katero se je podpisal znani kuharski mojster Jamie Oliver. Priljubljeni britanski kuhar si namreč prizadeva, da bi se v šolske učne načrte vrnilo učenje o prehrani, in želi, da bi se vsak otrok naučil pripraviti jedi »od začetka«, torej tudi od kod prihaja hrana in kako vpliva na njegovo telo.

Ker se tudi v zavodu trudijo, da na delavnicah v vrtcih in družinskih centrih otrokom na preprost, igriv ter njim zanimiv in razumljiv način približajo pomen zdrave prehrane ter jih navdušijo nad samostojno pripravo jedi, so se pridružili pobudi kuharskega mojstra. »Otroku lahko zelenjavo približamo tudi skozi igro oziroma zgodbo ter mu na preprost način razložimo, kako določena zelenjava koristi njegovemu telesu. Denimo špinača, brokoli in mandlji vsebujejo ogromno beljakovin in so odlični za krepitev mišic in moči, medtem ko vsebuje koromač izjemno veliko vitamina C, ki okrepi naš organizem in našo zaščitno vojsko belih krvničk v telesu, kalcij v koromaču pa okrepi kosti in dobro očisti zobe. Na tak način lahko okrepimo zavest otroka, ki nagonsko želi poskrbeti za svoje zdravje in odlično počutje, ki mu omogoča brezskrbno igro na igrišču, ter hkrati okrepiti svojo moč in moč vojščakov v telesu, ki ga ščitijo pred različnimi virusi in bakterijami,« je pojasnila vodja projekta Zdrava juhica Irena Tomažin.

Otroci sooblikujejo jedilnik

Pladenj s pomarančnimi žele bomboni se je medtem hitro praznil. Otroci so v festivalskem vzdušju lahko brskali tudi po peskovniku na dvorišču družinskega centra, se sladkali z veganskim sladoledom, spoznavali zelišča ali se sproščali v kotičku za sproščujočo masažo dlani, medtem ko so starši lahko prisluhnili predavanju Špele Falatov o prehrani, ki jo otroški možgani nujno potrebujejo za zdrav in uravnotežen razvoj, ter si izmenjali kakšen zdrav in hkrati preprost kuharski recept.

Tomažinova ob tem z veseljem opaža, da se zavedanje, kako pomembna je zdrava prehrana, vse bolj pozna tudi na jedilnikih v vrtcih in šolah. »V osnovni šoli Spodnja Šiška denimo namesto paštete otrokom včasih postrežejo čičerkin namaz, na jedilniku pa je občasno tudi juha, za katero so otroci sami sestavili recept,« je enega od slovenskih primerov dobre prakse navedla sogovornica.