Na Resljevi cesti, kjer se vsebina lokalov ob cesti pogosto menja, bo znova zadišalo po kavi. Danes in prihodnji teden bodo biološko razgradljivi lončki s črnim napitkom na voljo celo brezplačno. Tako želi Robin Food proslaviti svoj prihod v prestolnico ter privabiti Ljubljančane in Ljubljančanke, da ga spoznajo in podprejo v njegovi misiji. Robin Food se loteva problematike zavržene hrane, ekipa, ki jo vodi Dalibor Matijevič, pa si ne želi le majhnih sprememb, ampak pravo revolucijo v ravnanju s hrano.

Majhne cene, velik namen

»Robin Food ni junak, Robin Food smo lahko vsi,« poudarjajo v socialnem podjetju, ki je vpeto v konzorcij zagonskih podjetij, s katerimi Matijevič vzpostavlja vzporedni sistem distribucije in trgovine prehrambenih izdelkov. Del njihovih aktivnosti bo ozaveščanje javnosti o količinah in nesmislih, zakaj hrana v ogromnih količinah konča v smeteh, z ilustriranim Robinom Foodom in njegovo druščino bodo nagovarjali otroke, sicer pa bodo moči usmerili predvsem v reševanje hrane, ki bi po ustaljenih tirnicah prej ali slej pristala na odpadu.

Mladi zagonski podjetnik Dalibor Matijevič je včeraj v Mariboru uradno odprl nov koncept trgovine s hrano pri nas – outlet, v katerem police napolnjujejo tako imenovani presežki. »Neuradno smo odprti že dva tedna, zdaj pa smo javno razkrili našo lokacijo na Sokolski ulici. Prej je nismo upali objaviti, da ne bi na dan uradnega odprtja ostali s praznimi policami,« se nasmeje Matijevič in nakaže, da to res ni običajna trgovina. V njej ne bodo kupce pričakali vedno isti izdelki, jim pa bodo vselej dostopni po nizkih cenah. Ena izmed trenutnih prodajnih uspešnic, komplet za suši, denimo v trgovini Robin Food stane 90 centov, njegova maloprodajna cena pa je devet evrov.

»Popust je odvisen predvsem od tega, kako blizu roku uporabe je izdelek. Nimamo pa samo izdelkov pred rokom uporabe, ampak tudi izdelke, ki so izpadli iz prodaje zaradi neprivlačne embalaže, so malo poškodovani ali pa so nastali kot viški v proizvodnji. Če se dobavitelju finančna konstrukcija ne izide, mu mi ponudimo alternativno možnost prodaje. Tako nič ne zavrže, vseeno pride do zaslužka, mi pa hrano poceni prodamo.«

Čez čas ljubljanska podružnica

Prvotni cilj socialnega podjetja Robin Food je bil sicer poenostaviti pot hrane, ki bi pristala na odpadu, do pomoči potrebnih. V ta namen so vzpostavili spletni sistem, ki bo po celi državi povezoval najrazličnejše donatorje, od trgovcev do gostincev, prevoznike, prostovoljce in humanitarne organizacije. Ker pa se je izkazalo, da vse presežene hrane ne bodo mogli prejeti brezplačno, in je torej tudi ne bodo mogli donirali, so za rešitev ustanovili mariborsko trgovino, ki naj bi se ji v bližnji prihodnosti pridružila še podružnica v Ljubljani.

Sliši se, kot da gre mladi in relativno majhni skupini kot po maslu, a v resnici so že občutili realnost majhnega slovenskega trga in neodzivnosti trgovcev, distributerjev, dobaviteljev. »Če mi rečejo, da jim nič ne ostane, potem so očitno boljši kot nemški upravitelji zalog. Nekateri nam želijo prodajati po veleprodajnem ceniku, čeprav se bo izdelkom iztekel rok uporabnosti. Bodo hrano raje zavrgli? Nobene logike ni v tem, da plačaš dvakratnik stroška proizvodnje za uničenje,« je kritičen Matijevič, ki je že dobro spoznal sistem. Navezal je tudi stike z ustanovitelji podobnih organizacij v tujini, pa tudi sicer ne namerava delovati samo znotraj slovenskih meja.

Dostava s triciklom

»Težko je biti pionir in zavedamo se, da ne moremo rešiti sveta. Lahko pa korak za korakom zmanjšujemo odpadno hrano,« je realen mladi inženir, ki v prestolnici išče večji prostor, v katerem bi imeli trgovino, centralno kuhinjo za fermentacijo, bistro in catering, pa tudi še en lokalček. V njem bi tako kot v novo odprtem bistroju na Resljevi cesti inovativno uporabljali hrano, ki bi sicer končala v smeteh. Sendviče bodo denimo delali iz kruha, ki ga bo bližnja pekarna ocenila kot višek, malice pa bodo po bližnji okolici dostavljali s triciklom.

Prav tako zanimivo vsebino ustanovitelj napoveduje za sosednji prostor. V njej bo Robin Food trgovina brez embalaže. Čez poletje nameravajo opremiti prostor, v katerem bodo ponujali različno embalažo za ponovno uporabo, od steklenic do vrečk iz blaga, ob tem pa bodo različna živila dostopna brez embalaže. In tudi to še ni vse – novo priložnost naj bi poleg hrane dajali tudi odpadnim materialom.