Slovenski selektor Srečko Katanec je izbral začetno enajsterico, v kateri so bili igralci, ki lahko veliko tečejo in so neustrašni bojevniki. Tako je na desnem boku Struna dobil prednost pred Skubicem. Na mestu zadnjega vezista je imel pri Katancu nedotakljivi Krhin, ki v klubu ne igra, za partnerja Rotmana. Tako se je na klop usedel Kurtić, kjer je bil tudi umetnik Birsa, saj je dobil prednost hitri tekač Bezjak, sicer brez prave minutaže v letošnji sezoni v drugi nemški ligi. Največje presenečenje je bilo v napadu, kjer je prednost pred Matavžem, učinkovitim strelcem na Nizozemskem, dobil Šporar.

Angleži so bili tako prepričani o uvrstitvi na svetovno prvenstvo, da so v bližini v St. Peterburga že rezervirali hotel, ki bo njihova baza med šampionatom v Rusiji. Gostitelji so imeli terensko premoč, a večje nevarnosti za gol Oblaka ni bilo. Slovenci so igrali taktično zrelo, veliko tekli, na tekmeca pritiskali že na njegovi polovici in si nesebično pomagali, ko so Angleži poskušali obrambo gostov prebiti s prodori po bokih. Še preden so gostitelji sredi prvega polčasa prek Hendersona prišli do prve priložnosti, so imeli dve obetavni situaciji Slovenci. Najprej je Hart žogo pred Iličićem izbil v kot in ga zagrabil še za nogo. V naslednji akciji je Bezjak žogo v priložnosti prvega polčasa slabo zadel, potem ko je bil sam sredi kazenskega prostora. Angleži so bili v prvem polčasu še najbolj nevarni iz prekinitev (prosti streli, koti), a je bila slovenska obramba trdna, ko je zaustavljala poskuse Kana in druščine.

Slovenija je tudi v drugem polčasu nadzirala dogajanje. Kritično je bilo le obdobje med 60. in 70. minuto, ko so Angleži prišli do treh priložnosti. Ko je Rashford z lobom že premagal Oblaka, je žogo izpred praznega gola odbil Rotman, ob poskusu Sterlinga je vajo ponovil Cesar, medtem ko je strel Kana zletel mimo gola. Katanec je z rezervisti Birso, Repasom in Matavžem dodajal kakovost. Slovenija je veliko priložnost za zmago dočakala v 84. minuti, ko je bil Matavž po protinapadu sam pred Hartom, a je bil zmagovalec dvoboja angleški vratar, ker je bil slovenski napadalec malo prepočasen. Ko je Slovenija v sodnikovem dodatku pogumno lovila zmagoviti gol, so Angleži v 94. minuti prišli do srečnega zmagovitega gola. Po slabi podaji vratarja Oblaka Jokiću je bil strelec iznajdljivi kapetan Harry Kane, ki je bil za pol koraka pred Mevljo in s tem potrdil odlično strelsko formo. Poraz Slovenije, ki si ga po igri ni zaslužila, je še toliko bolj boleč, saj je Škotska v Glasgowu premagala Slovaško z 1:0. Slovenija ima zdaj le še teoretične možnosti za dodatne kvalifikacije. V nedeljo mora v Stožicah premagati Škotsko, Slovaška pa ne sme premagati Malte doma.

»Odigrali smo odlično tekmo, poraz je nezaslužen. Bili smo boljši, a nismo dosegli gola. Naredili smo natančno tisto, kar smo si zamislili, zato sem ponosen na fante. Prepričan sem bil, da se z Angleži lahko enakovredno kosamo. To je ena najboljših tekem, odkar sem trener. Zame je ta poraz enak kot zmaga, a nogomet je surov. Ko bodo fantje več igrali v klubih, bodo še bolj samozavestni, zato je še veliko prostora za napredek. Prihodnost je svetla. V teh kvalifikacijah ničesar ne obžalujem. Čeprav svetovnega prvenstva ne bo, si fantje v nedeljo zaslužijo polne Stožice proti Škotski. To bo moja zadnja tekma na klopi Slovenije. Predsednik Mijatović je že dolgo vedel, kakšni so moji načrti. Menim, da sem opravil solidno delo, rezultata pa ni,« je po tekmi za RTV Slovenijo povedal slovenski selektor Srečko Katanec. »Razočarani smo, a po tekmi proti Slovaški smo bili veliko bolj. Vsa ekipa je igrala dobro v obrambi, bili smo zgoščeni v sredini, manjkal je le gol. Kane je izkoristil polpriložnost, s čimer je potrdil svojo odliko,« je dodal kapetan Boštjan Cesar.