Slovenska nogometna reprezentanca se je včeraj zbrala na Brdu pri Kranju na mini pripravah za kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo v četrtek ob 20.45 z Anglijo na Wembleyju in v nedeljo ob 18. uri s Škotsko v Stožicah. Izbranci Srečka Katanca so pred zahtevno nalogo, saj morajo za uvrstitev na drugo mesto, ki vodi v dodatne kvalifikacije, osvojiti vseh šest točk, obenem pa Slovaška v gosteh ne sme premagati Škotske. Strokovni štab bo imel za brušenje taktičnih zamisli le današnji trening. Včerajšnji je bil namenjen regeneraciji (z zamudo so sinoči dopotovali Delamea Mlinar, Skubic, Rotman, Samardžić), na jutrišnjem pa bodo spoznavali zelenico na stadionu Wembley.

Izkušeni 31-letni levi bočni igralec Bojan Jokić je dobesedno z letala, s katerim je priletel iz Rusije, prišel na popoldansko vadbo, ki jo je preživel z nizanjem krogov okrog igrišča v družbi Kurtića, Verbiča, Matavža, Mevlje..., medtem ko so preostali vadili tudi z žogo, Iličić pa se je takoj umaknil v notranje prostore športnega centra. Jokić s 85 tekmami za Slovenijo – več jih imata le Cesar (98) in Birsa (87) – spada med najbolj izkušene reprezentančne bojevnike. »Za konec nas čakata najtežji preizkušnji. Gremo na vse ali nič. Pot do zmage proti Angliji je ponoviti predstavo, kot smo jo prikazali pred letom dni ob remiju v Stožicah, ko smo bili boljši, a tokrat moramo doseči še gol. Upam, da angleški vratar Hart ne bo branil tako dobro kot v Stožicah, ko je prikazal eno najboljših predstav v karieri. Predvsem ne smemo prejeti gola do 60., 70. minute, nato pa je možno vse. Sem optimist, vzdušje je dobro,« je izpostavil Bojan Jokić.

Standardni član začetne enajsterice ruskega kluba Ufa podrobno spremlja predstave angleških reprezentantov. V izjemni formi je predvsem napadalec Tottenhama Harry Kane, ki je na zadnjih šestih tekmah za Londončane dosegel 11 golov, zraven pa še dva za reprezentanco proti Malti, torej 13 golov v mesecu septembru. Jokić si je septembra na tekmi s Slovaško že ob prvem sprintu poškodoval stegensko mišico, a je okreval že v tednu dni in je v polnem tekmovalnem ritmu. Lani je tekmo z Anglijo v Stožicah odigral z zlomljenim mezincem na nogi. »Tudi v boju za svetovno prvenstvo v Južni Afriki so nas mnogi že odpisali, pa smo se uvrstili na zaključni turnir. Tudi letos je podobno in zakaj nam ne bi uspel še en podvig. Očitno Slovenci zaigramo najbolje, ko smo pod pritiskom, in vzdušje v javnosti glede reprezentance ni najboljše,« je končal Jokić.

Igralci so na zbor prišli dobro razpoloženi. Tisti, ki se pogovarjajo z mediji, so bili zelo zgovorni. V središču zanimanja je bil Benjamin Verbič, a ne le zaradi golov, ampak tudi zaradi čivka, s katerim je s tremi smeški podprl tvit Mladena Dabanovića, ko je spraševal, če se košarkarski selektor Kokoškov spozna tudi na nogomet. Zaradi čivkov gledalci še bolj pozorno spremljajo njegove predstave. »Vse skupaj me je malo presenetilo. Nisem pričakoval, da bo to takšen bum, a se nisem preveč obremenjeval. Povedal sem tisto, kar sem mislil. S selektorjem sva se pozdravila kot vedno, pogovarjala pa se še nisva. Za moje udejstvovanje na twitterju skrbi poseben človek. Tisti znameniti čivk pa je bil moj. Zdaj bom malo bolj previden in ne bom tako hitropotezni revolveraš,« je pojasnil Benjamin Verbič. Je optimist, da Slovenija lahko premaga Anglijo na Wembleyju, čeprav je na novem stadionu, ki so ga zgradili leta 2007, to na 55 tekmah uspelo le Hrvaški. »Vlogo favorita prepuščamo Angležem. A tudi male ekipe so že premagovale favorite in s takšno miselnostjo gremo v tekmo. Z Anglijo imamo še veliko neporavnanih računov. Upam, da se bo razplet enkrat obrnil v naš prid. Vratar Hart ni v tako sijajni formi, kot je bil lani v Stožicah, a za angleško reprezentanco vedno prikaže odlične predstave,« je dodal Verbič.