Slovenska nogometna reprezentanca se je po septembrskem mrku v Trnavi proti Slovaški močno oddaljila od nastopa na svetovnem prvenstvu, ki ga bo prihodnje leto organizirala Rusija. Na zadnjih dveh kvalifikacijskih tekmah, proti Angliji in Škotski, si ne sme privoščiti spodrsljaja, obenem pa je treba poudariti, da o slovenski usodi odloča Slovaška, ki ima v skupini F točko prednosti in neodigrano tekmo z zdavnaj odpisano Malto.

Krhin in Birsa morda na klop

Slovenski nogometaši v javnih nastopih enotno poudarjajo, da pred drevišnjim gostovanjem v Londonu verjamejo v čudežno zmago. Anglija je od prenove kultnega stadiona Wembley v zadnjih desetih letih izgubila le s Hrvaško, v kvalifikacijah za nastop na velikih tekmovanjih pa je nepremagana že na 37 tekmah zapovrstjo. Statistika je močno nagnjena na angleško stran, Slovenija pa je v dosedanjem boju za ruski šampionat na gostujočih tekmah iztržila vsega skupaj štiri točke. Zalomilo se ji je celo v Litvi, medtem ko je bila na Škotskem in Slovaškem tako nekonkurenčna, da si je priigrala samo eno priložnost za zadetek. Slovensko reprezentanco skromen izkupiček v kvalifikacijah postavlja v skorajda izgubljen položaj, saj mora za ohranitev upanja na uvrstitev v dodatne kvalifikacije najprej doseči senzacionalno zmago v Londonu.

Selektor Srečko Katanec je pred očmi javnosti znova zaprl vse treninge, na katerih je po neuradnih informacijah preizkušal več taktičnih različic. Ko je pred letom dni pri izboru postavitve poslušal strokovno mnenje s klopi, je bila Slovenija v Stožicah celo bližje zmagi nad Anglijo. Dosedanja praksa je pokazala, da slovenski vrsti najbolj ugaja sistem 4-2-3-1, s katerim se bo skoraj zagotovo skušala upreti favorizirani angleški selekciji. Nobeno presenečenje ne bo, če bo namesto Reneja Krhina v udarni enajsterici začel Rajko Rotman, ki v Turčiji redno igra, Valterja Birso pa bi lahko zamenjal ofenzivnejši Roman Bezjak, saj se Slovenija v Londonu ne bo smela zgolj braniti. Kot je v navadi, bodo na selektorjeve odločitve vplivale tudi višje sile, zato je reprezentanca tudi v Londonu tesno povezana z znanimi energijskimi metodami dela. Pred najzahtevnejšim gostovanjem v kvalifikacijah se je izbrani vrsti kot moralna opora pridružil tudi Milivoje Novaković, ki se je pred meseci poslovil od profesionalnega nogometa.

Angleški selektor Gareth Southgate je naštel dvanajst poškodovanih reprezentantov, a ima otoška vrsta tako širok izbor igralcev, da bo proti Sloveniji odkrito napadala zmago. Anglija bi z današnjimi tremi točkami pred svojimi navijači uradno potrdila nastop na svetovnem prvenstvu, zato bo morala Slovenija tako na igrišču kot na klopi preseči svoje zmožnosti. Sicer bo nedeljsko sklepno dejanje kvalifikacij v praznih Stožicah proti Škotski zgolj konec Katančeve kalvarije, ki v njegovem drugem mandatu traja že dolgih pet let. Slovenija v tem obdobju ni premagala nobene velesile, zamudila pa je obe veliki tekmovanji (SP 2014 in EP 2016).

Katanec: Tekmi z Anglijo in Škotsko ne odločata o moji usodi

Katanec je na včerajšnji tiskovni konferenci odgovarjal predvsem na vprašanja angleških novinarjev. Selektor pričakuje »kompaktno, borbeno in čvrsto Slovenijo«, o Angležih pa pravi, da imajo reprezentanco v izgradnji, vendar se ni znal opredeliti, ali je to prednost ali slabost za nocojšnjega tekmeca Slovenije. »Vemo, kaj lahko pričakujemo. Vsi angleški igralci so kakovostni. Pozanimali smo se o njihovih značilnostih, zato poskušamo igralce obvestiti o vseh podrobnostih,« je razlagal Srečko Katanec. O Harryju Kaneu, ki za Tottenham igra v življenjski formi, je povedal, da ne spada v rang Lionela Messija in Cristiana Ronalda, ga pa skrbi, ker je septembra zabil kar trinajst golov.

Katanec je znova ošvrknil slovenske poročevalce, ko je dejal, da »naši novinarji mislijo, da imamo lažjo tekmo kot Angleži«. Obračuna z Anglijo ne dojema kot ključnega izziva v boju za svetovno prvenstvo, čeprav položaj na lestvici ne pušča dvomov, da mora Slovenija v Londonu ujeti točke. »V nogometu je vse mogoče. Lahko se marsikaj zgodi in bo še vse odprto tudi po današnjem večeru,« je ugotovil Katanec, ki se ni mogel izogniti vprašanju o pritisku, ki ga prinaša gostovanje na Wembleyju. Pri odgovoru se je znova zapletal v protislovja: »Pred vsako tekmo sem pod pritiskom, saj želim vsakič zmagati, pri opravljanju svojega dela pa nisem pod pritiskom. Ko sem bil pred petnajstimi leti prvič selektor, ni bilo toliko pritiska kot zdaj. Mediji v moderni dobi želijo vedno več, na kar se mora človek privaditi. Prav gotovo pa tekmi z Anglijo in Škotsko ne bosta odločali o moji prihodnosti.«