Kratka predstavitev finalista

Žalsko podjetje Tehnos izdeluje mulčerje in druge kmetijske stroje pod lastno blagovno znamko ter izdelke za belo tehniko ter avtomobilsko in letalsko industrijo. Podjetje, ki ga vodi Anton Kisovar, je lani ustvarilo 12,8 milijona evrov prihodkov, kar je petino več kot leta 2015. Podjetje, ki deluje skoraj tri desetletja, zaposluje 98 sodelavcev, izvozi pa več kot 90 odstotkov, tri četrtine neposredno in okoli 14 odstotkov posredno. Družba zaradi povečanja obsega proizvodnje že gradi večje proizvodne prostore. (več o podjetju)

Utemeljitev metodološke komisije:

»Družinsko podjetje Tehnos je svojo pot začelo v obrtni dejavnosti izdelave orodja. Razvoj družbe je močno zaznamoval nakup opreme in prostorov Hmezada Strojne v stečaju. Iz tega se je razvila uspešna zgodba proizvodnje kmetijske mehanizacije pod lastno blagovno znamko in povezanih programov.

Prav prodajo pod lastno blagovno znamko podjetje šteje za enega največjih uspehov. V to je bilo vloženih veliko sredstev, znanja lastnega razvojno-raziskovalnega oddelka in več patentov. Vlaganja so v Tehnosu znali unovčiti pri kupcih: med letoma 2011 in 2016 so prodajo skoraj podvojili: s 7,2 na skoraj 13 milijonov evrov in dosegli dodano vrednost 58.467 evrov na zaposlenega. Kar 92 odstotkov prodaje dosegajo na mednarodnih trgih, prisotni so v 35 evropskih državah. Donosnost kapitala je visoka, kar 25-odstotna.

Danes Tehnos deluje kot skupina in zaposluje 114 sodelavcev. V ekipo vzamejo ljudi, ki imajo svoj 'jaz' in znajo izražati lastno mnenje, saj je vodstvena struktura sploščena in se od sodelavcev pričakuje visoka samostojnost pri delu. V proizvodnji se ozirajo ne samo po robotizaciji, ki je že prisotna, temveč po popolni avtomatizaciji – po zgledu najboljših evropskih proizvajalcev. Vizija poslovanja temelji na spoštljivem odnosu do okolja, partnerjev, sodelavcev in vseh, s katerimi živijo.

Podjetje Tehnos, ki posluje z odlično boniteto A1++, je metodološka komisija izbrala za gazelo savinjsko-zasavske regije 2017.«

Nekaj podatkov o regiji

Savinjsko-zasavska regija je po številu prejetih zlatih gazel od leta 2001 najuspešnejša. V 16 letih izborov je v tej regiji namreč ostalo kar šest zlatih gazel, zadnja v letu 2014, ko je bila za zlato gazelo prepoznana Plastika Skaza. Prva zlata gazela prav tako prihaja iz te regije, saj je to postalo podjetje Engrotuš (sedanji Tuš).

Živahna rast prodaje in dodane vrednosti

Regija je v primerjavi z drugimi pri odpiranju novih delovnih mest nekoliko bolj zadržana, saj so samo podjetja, ki so se letos uvrstila na seznam 100 najhitreje rastočih po indeksu rasti prodaje med letoma 2011 in 2016, v tem obdobju odprla 1405 novih delovnih mest, kar pomeni 105-odstotno rast, preostalo regijsko gospodarstvo pa je 821 delovnih mest izgubilo. Sto najuspešnejših podjetij ugotavlja tudi rast prodaje, in sicer za 188 odstotkov, prav za toliko so dvignila tudi dodano vrednost.

Četrtina podjetij je v Celju

V regiji po najhitreje rastočih podjetjih še vedno prednjači Celje. Tam ima namreč sedež kar 24 podjetij (lani 23), vse druge občine pa bistveno manj. Žalec in Šentjur jih imata po osem, Litija šest, po pet pa Rogaška Slatina, Slovenske Konjice in Velenje, od koder prihaja Skaza, ki je regiji zadnja priborila zlato gazelo.