Slovenska reprezentanca se z zvrhano mero optimizma odpravlja na SP, kjer bodo za kolajne ob slalomistih merili moči še sprinterji v spustu. Kajakaš Peter Kauzer si je na zadnjih dveh tekmah svetovnega pokala s tretjim mestom in zmago privozil lepo popotnico za vrhunec sezone. Olimpijski podprvak meri na kolajno. Proga v Pauju, na francoski strani Pirenejev, je ena njegovih najljubših, saj je na njej dvakrat zmagal na tekmah svetovnega pokala.

»Na zadnji tekmi v Seu d'Urgellu sem dokazal, da se s popolno vožnjo ne bojujem le za stopničke, ampak za zmago. Poznam vse pasti proge v Pauju, kjer se voda hitro spreminja. Konkurenca je tako zgoščena, da moraš imeti tudi kanček sreče, da si na koncu na pravi strani igre stotink,« pravi 34-letni Peter Kauzer. Nastopil bo s čolnom, s katerim je lani na OI v Riu osvojil srebro. »V njem se počutim najbolje. Vse stvari lahko počnem bolj suvereno in samozavestneje. Je že malo star, za nameček sem imel na zadnjem treningu bližnje srečanje s skalo, zato sem ga moral malo popraviti,« je pojasnil Hrastničan.

Pri kanuistu Benjaminu Savšku je očitno, da ga je zmaga v Seu d'Urgellu nabila s samozavestjo, potem ko je bil vso sezono aboniran na četrta mesta. Ljubljančan je trdno odločen, da po bronasti in dveh srebrnih kolajnah na SP osvoji še zlato. »Vso sezono je bil trening podrejen temu cilju. Telesno in psihično sem dobro pripravljen. Na dan tekme bom moral najti svoj mir, da se bom osredotočil na vožnjo. Voda je zahtevna, zato jo moraš dobro opazovati, da se hitro prilagajaš razmeram. Ko to naredim, je nastop odličen,« je razkril Benjamin Savšek.

Tekmovalci v spustu so sezono običajno sklenili že na začetku poletja, letos so jo podaljšali za skoraj štiri mesece. »Ne zavidam slalomistom, ker morajo trenirati vse leto,« se je pošalil Nejc Žnidarčič. Kot serijski osvajalec kolajn je tudi največji favorit za naslov svetovnega prvaka v sprintu. V tej sezoni je zmagal na vseh tekmah z izjemo EP, ko je bil drugi. »Ker sem navajen zmagovati že deset let, z vlogo favorita nimam nobenih težav. Po prvem delu sezone sem si vzel premor, nato sem imel aktivne počitnice v Franciji na nadmorski višini 2000 metrov z gorskim kolesarjenjem, trekingom in veslanjem. Zadnja dva meseca sem trdo treniral. Po zadnjih testih je pripravljenost na enaki ravni kot spomladi na EP,« je pojasnil Žnidarčič.