Na Obali se je včeraj predstavila 14. slovenska olimpijska reprezentanca, ki bo od 5. do 21. avgusta tekmovala na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Prvič je predstavitev potekala zunaj Ljubljane. Prvi razlog je bil, da se je olimpijska reprezentanca podredila rokometašem, ki so včeraj proti Hrvatom v Kopru odigrali predzadnjo pripravljalno tekmo pred odhodom na dolgo pot. Drugi razlog pa je bil, da so želeli v Olimpijskem komiteju Slovenije že pred začetkom iger ustvariti olimpijsko ozračje, v katerem so na prizoriščih največji navijači športnikov prav reprezentanti in reprezentantke iz drugih panog. To je slovenski krovni organizaciji odlično uspelo, saj je bilo vzdušje v dvorani Bonifika sijajno. Od ploskanja, petja do vpitja...

Sara Isaković bo v Rio peljala navijače

Včerajšnji dan je bil za večji del slovenske olimpijske delegacije, ki bo s trenerji, podpornim osebjem in vodstvom štela več kot 130 članov, pester. Za večino se je začel zgodaj popoldne v Ljubljani, od koder je sledila več kot dvourna pot z vlakom v Koper, kjer so ves dan potekale razne obveznosti. Kasneje so se jim pridružili primorski športniki, ki so se zbrali neposredno v Kopru. Vrhunec vročega dne je bil v poznih večernih urah, ko se je ob 21. uri na Titovem trgu predstavila celotna slovenska olimpijska reprezentanca, ki še ni odpotovala v Brazilijo.

Za odlično vzdušje je na vlaku skrbela vselej nasmejana Sara Isaković. Srebrna plavalka izpred osmih let v Pekingu bo imela v Riu posebno vlogo. Vodila bo 18-člansko navijaško skupino srečnežev, ki so bili izžrebani v nagradni igri sponzorjev OKS. Podobno vlogo je imela pred štirimi leti v Londonu Petra Majdič. »Res se veselim, da bom od 5. avgusta naprej občutila del olimpijskega vzdušja. Odkar sem magistrirala, imam v Dubaju veliko dela. Moja želja je, da bi svoje izkušnje nekoč delila tudi s slovenskimi športniki,« je pojasnjevala Sara Isaković, ko jo je prekinil znan glas. »Pozdravljeni, tukaj strojevodja Peter Kauzer. Moja naloga je, da v Koper pripeljem olimpijsko reprezentanco,« je iz kabine sporočil najboljši slovenski kajakaš. Izstopil je zelo nasmejan, saj je včeraj izpolnil eno svojih velikih želja. Hrastničan je na poti do svojega velikega cilja – olimpijske kolajne – naredil prvi veliki korak.

Koprskim olimpijcem po 1500 evrov žepnine

Ker Robert Renner in Luka Janežič ta konec tedna nastopata na diamantni ligi v Londonu, je bila atletska reprezentanca nekoliko okrnjena. Vodja atletske reprezentance Vladimir Kevo odlično pozna razmere v Braziliji, saj je kot trener brazilskih metalcev kladiva velikokrat gostoval v največji južnoameriški državi. »Petega avgusta bomo odpotovali v okolico Sao Paula, kjer bomo imeli pripravljalno bazo, iz katere bodo atleti posamično potovali v Rio od 9. avgusta naprej. Verjamem, da bomo imeli v centru, v katerem potekajo vse največje atletske tekme v Braziliji, dobre vadbene razmere. Želim si le, da na stadionu ne bo prevelike gneče,« je v okolici Postojne v družbi trenerjev Andreja Hajnška in Slavka Černeta povedal Vladimir Kevo.

Najbolj nasmejani so bili včeraj koprski olimpijci. Župan Boris Popovič jim je namreč na sprejemu podaril žepnino v višini 1500 evrov, o kateri lahko drugi slovenski športniki le sanjajo. Nekaj časa pa so bili slabo razpoloženi slovenski rokometaši. Ker je slovenska reprezentanca na poti s koprske železniške postaje do Bonifike zamujala nekaj minut, je tiskovni predstavnik OKS Brane Dmitrovič v avtobusu prejel klic, v katerem je začudeno slišal, da rokometaši ne bodo čakali slikanja. Ogenj je hitro pogasil predsednik OKS Bogdan Gabrovec, ki je rokometaše zadržal, da so na žgočem soncu počakali skupinsko fotografiranje ter se odpravili na ogrevanje za dvoboj s Hrvaško.

Od jutri bo slovenska reprezentanca na samem prizorišču iger čedalje številnejša. Z izjemo atletov, ki bodo medijski prostor polnili zadnji teden iger, bo v Južno Ameriko v naslednjih dneh odpotovala glavnina slovenske reprezentance.