Novogoriška knjižnica Franceta Bevka se lahko kot prva splošna knjižnica v Sloveniji pohvali z Mojstrovalnico, med mladimi bolj poznanim prostorom »makerspace«, v katerem obiskovalcem – mladim in manj mladim – ponuja dostop do sodobne tehnologije. V njem lahko obiskovalci mojstrujejo, ustvarjajo inovacije, preizkušajo svoje prototipe oziroma uresničujejo ideje s 3D-tiskalniki, skenerji, svinčniki, modelirajo, v tihem studiu pa ustvarjajo glasbene izdelke. Idejo so prinesli iz Finske, kjer knjižnice svojim uporabnikom veliko drzneje kot naše ponujajo tudi drugačne oblike opismenjevanja.

»Sodobna splošna knjižnica se spreminja. Odgovarja tudi na informacijske potrebe prebivalstva. Ni le bralna pismenost tista, na katero moramo biti splošne knjižnice pozorne, tukaj sta še elektronska in računalniška pismenost, ki se povezujeta v informacijsko pismenost. V Ameriki, kjer imajo s tem več izkušenj, že poudarjajo, da so prav takšne mojstrovalnice tiste, ki dvigajo raven informacijske pismenosti lokalnega prebivalstva,« je odločitev pojasnila vodja projekta Saša Vidmar.

Kako bo Mojstrovalnica delovala v praksi? »Če ima nekdo doma v računalniškem programu že izdelan model izdelka, ga lahko pride sem natisnit. Če nekdo rad ustvarja glasbo in bi rad naredil predelavo priljubljene skladbe, bo to lahko storil v tihem studiu, pri tem pa ne bo nikogar motil. Če bi rad nekdo svoji babici za rojstni dan podaril svoj kipec, se lahko pride k nam skenirat in kipec natisne,« sogovornica našteva možnosti uporabe. Obiskovalci bodo lahko z najsodobnejšo tehnologijo delali zastonj, plačali bodo le porabljeno plastiko za 3D-tiskalnik.

»Govorimo o ceni ene kave,« stroške sešteje podjetnik Rok Gulič iz podjetja Ollo, ki je knjižnici pomagalo urediti tihi studio. »Za vse strojne inženirje, podjetnike, ki se ukvarjajo z izdelavo predmetov, je takšna mojstrovalnica odlična pot, kako priti do svojega prvega prototipa za ceno ene kave,« je pojasnil Gulič. Prednost takšnih možnosti pozdravlja tudi kot podjetnik, ki na trgu išče nove sodelavce. Prepričan je, da je takšno znanje neprecenljivo pri iskanju službe ali razvijanju lastne podjetniške ideje.

Mojstrovalnica bo za začetek odprta tri dni v tednu po štiri ure. Direktorica knjižnice Irena Škvarč že napoveduje, da se ne bodo ustavili. S pomočjo donatorjev in prek razpisov želijo ponudbo opreme v Mojstrovalnici nadgrajevati, njihova želja je tudi ta, da bi lahko z dodatno zaposlitvijo najnovejšo tehnologijo obiskovalcem knjižnice ponujali ves delovni čas knjižnice. no