Ob pregledu tujih tiskanih in spletnih medijev dobi človek občutek, da so kar tekmovali med sabo, kdo bo našel najizvirnejšo primerjavo ob zgodovinskem uspehu slovenske košarke in športa. Izkazali so se pri ruskem Sportu, kjer so z naslovom »Evangelij po Luki. Glavni čudežni deček svetovne košarke« izpostavili predvsem Luko Dončića. Najmanj slikoviti, toda natančni, so bili pri nemškem Spieglu, kjer so v naslovu zapisali, da je Slovenija osvojila prvo zlato kolajno.

Zelena revolucija

V večini tujih medijev je bil glavni junak slovenskega uspeha Goran Dragić. Francoski L'Equipe je zapisal, da je Dragić Sloveniji priboril evropski gral. Dodali so, da je najkoristnejši igralec prvenstva v finalu s 35 točkami pokazal svoje mojstrstvo in rešetal srbsko obrambo. V italijanskem časniku Gazzetta dello Sport pišejo, da je slovanska košarkarska šola ponudila nov čudovit večer. Navdušeni so bili nad finalno predstavo Gorana Dragića, a poudarjajo, da Slovenija ne bi osvojila evropske krone, če se v finalu ne bi izkazali ob pravem času Klemen Prepelič, Jaka Blažič in Anthony Randolph. Tudi španska Marca je pisala slavospeve Dragiću, vse prvenstvo pa so se posvečali Luki Dončiću, ki ga ob Anthonyju Randolphu najbolj spremljajo in poznajo, saj si služi kruh pri madridskem Realu. »Zelena revolucija: Dragić, Dončić in Slovenija prvaki,« pa so zapisali pri španskem Asu. Nemški mediji niso prezrli dejstva, da ima slovenska reprezentanca v moštvu Alekseja Nikolića, ki si služi kruh pri Bambergu.

Mačvan krivil sodnike

Srbski Sportski žurnal piše, da so se Srbi v finalu premagali sami, saj so po vodstvu z 82:80 odigrali katastrofalno končnico. Pozornost so namenili srbskemu košarkarju Milanu Mačvanu, ki se je pritoževal nad sodniki. Košarkar Bayerna meni, da so sodniki srbskim igralcem neupravičeno dosodili štiri osebne napake pri metih Slovenije za tri točke, jim hkrati dosodili dve tehnični napaki, simuliranje prekrška Vasi Miciću ob osebni napaki Gorana Dragića… Srbska Politika je bila ponosna na srbske košarkarje, ki so dostojno branili zastavo in grb. Poudarili so, da so finale izgubili v drugi četrtini, ko so v dobrih devetih minutah prejeli 36 točk. Srbska tiskovna agencija Tanjug pa je poročala, da je skupina srbskih navijačev v noči z nedelje na ponedeljek po beograjskih ulicah pela navijaške pesmi in glasno proslavljala srebrno kolajno.

Cinični Hrvati

Nekateri hrvaški mediji so bili cinični. Na največjem hrvaškem spletnem portalu index.hr so ob uspehu Slovenije o Goranu Dragiću zapisali, da je v finalu Srb uničil Srbijo. Prebrati je mogoče tudi, da je Dragić do finala vsak svoj koš proslavil s tremi iztegnjenimi prsti, nato pa natrpal koše drugi domovini. Veliko pozornosti so pri index.hr namenili tudi selektorju Igorju Kokoškovu. Med drugim so zapisali, da je bil nekoč pomočnik Željka Obradovića, ki ga še danes vpraša za nasvet, če ni prepričan o svojih odločitvah. Na portalu 24sata.hr pa so zapisali, da Srbi za poraz krivijo sodnike. »Kdo drug pa jim lahko ukrade zlato?« se sprašujejo. Najbolj od srca je Slovencem čestital reški Novi list. »Bravo, sosedi,« so zapisali.