Moralo se je tako končati. Preprosto se je moralo. Slovenska košarkarska reprezentanca je v nepozabnem vzdušju in ob podpori skoraj 7000 slovenskih navijačev v finalu evropskega prvenstva zlomila še Srbijo in brez poraza postala evropski prvak! Najboljši posameznik tekme je bil Goran Dragić, ki je dosegel neverjetnih 35 točk in s tem domov odnesel tudi naziv najkoristnejšega igralca prvenstva (MVP), ob tem pa bil skupaj z Luko Dončićem, Aleksejem Švedom (Rusija), Bogdanom Bogdanovićem (Srbija) in Paujem Gasolom (Španija) izbran v najboljšo peterko.

V Carigradu okoli 7000 Slovencev

V Carigradu je bilo lepo biti Slovenec. Navijači so trumoma romali v največje turško mesto in že v dopoldanskih urah je bilo mogoče rojake srečati praktično na vsakem koncu mesta. Tisti najbolj neučakani so si najprej ogledali tekmo za tretje mesto, nato pa se v dvorano Sinan Erdem vrnili praktično nemudoma. Skoraj dve uri pred začetkom tekme je tako na prizorišču drugega dela evropskega prvenstva že odmevalo »Slovenija, Slovenija«, »Kdor ne skače, ni Sloven'c«, in »Mi Slovenci«, prvič pa je resnično završalo, ko so na parket prikorakali pomočniki selektorja Igorja Kokoškova. Manj množično podporo so imeli v dvorani košarkarji Srbije, ki so slovenskim ob bučnem navijanju sprva celo nekajkrat zaploskali, nato pa se posvetili podpiranju svojih ljubljencev. Napetost se je iz minute v minuto stopnjevala, a jasno je bilo, da imajo kapetan Goran Dragić in soigralci na svoji strani precej glasnejše navijače, ki so se v večjem številu na tekmi katere koli slovenske reprezentance na tujem zbrali le leta 2000 v Amsterdamu na tekmi nogometnega evropskega prvenstva proti Španiji.

Ko bi vsaj stvari na parketu potekale tako kot na tribunah, si je verjetno pred začetkom obračuna mislil vsak od okoli 7000 prisotnih Slovencev v dvorani Sinan Erdem. A vsaj na začetku ni šlo vse po njihovih željah. Selektor Srbije Aleksandar Đorđević je bil vrhunski že kot igralec, podobno pot pa je ubral tudi kot trener. Zavedal se je, da mora njegovo moštvo, če želi imeti kakršne koli možnosti za zmago, stopiti na parket predvsem fizično trdno, kar je tudi naredilo. Slovenci so imeli sprva s tem nemalo težav, še posebno, ko je v igro stopil 222 centimetrov visoki Boban Marjanović. Srbi so v tistih trenutkih gospodarili na parketu, njihovi navijači pa noreli. A prišla je druga četrtina, z njo pa fenomenalni Goran Dragić. Slovenski kapetan je prevzel vajeti igre v svoje roke in v drugih desetih minutah dosegel neverjetnih 20 točk, do odmora skupno kar 26, s tribun pa je ob njegovih vragolijah grmelo: »MVP, MVP!« Đorđević je lahko le nemočno pogledoval in krilil z rokami, a pravega recepta za ustavitev Gogija ni našel. Na krilih košarkarja NBA-moštva Miami Heat in tudi to pot izvrstnega Klemna Prepeliča je Slovenija na odmor odšla z devetimi točkami naskoka.

Poškodba Dončića

Izbranci selektorja Igorja Kokoškova so tudi v drugi polčas krenili po načrtih in brez težav držali prednost pred nasprotnikom. A 25. minuta je prinesla neljub dogodek. Luka Dončić je v eni izmed obrambnih akcij izredno grdo pristal na gležnju, obležal, parket pa zapustil ob pomoči strokovnega štaba. V trenutku je bilo jasno, da igre ne bo mogel nadaljevati, to pa je dalo veter v jadra Srbiji. Slovenija je bila v šoku, nasprotnik je topil prednost, Kokoškovu pa ni ostalo drugega, kot da v igro vrne Dragića. S tem je znova vzpostavil ravnotežje na parketu, a zdelo se je, da Srbi postajajo vse drznejši. Minute so minevale, boj pa postajal vse ostrejši. Slovenski napad je ob Dončićevi odsotnosti izgubil raznovrstnost, nato pa je odpovedala še mišica na Dragićevi nogi. Skoraj štiri minute pred koncem je bil izid poravnan na 80 in jasno je bilo, da je pred Slovenijo gromozanski klanec. A slovenski košarkarji so se hrabro bojevali, imeli na klopi v Kokoškovu izjemnega poveljnika, ki je tekmeca zlomil brez Dončića in Dragića na parketu, in na koncu dosegli neverjetno – postali evropski prvaki.

»V drugem polčasu sem imel tako močne krče, da sploh nisem mogel teči. Ampak to zdaj nima nobenega pomena. Ekipa je igrala fenomenalno, od prvega do zadnjega. Večji del drugega polčasa smo igrali brez Luke Dončića. Ponosen sem na vse,« se je veselil najkoristnejši igralec evropskega prvenstva 2017 Goran Dragić. »Bili smo pravi. Dončićeva poškodba, Dragićevi krči, številni udarci. Vsemu smo bili kos in se zasluženo veselili,« je bil s kolajno okrog vratu ponosen Klemen Prepelič.