Prvi favoriti evropskega prvenstva v košarki Španci, ki so v polfinalu prejeli pravo lekcijo od Slovenije, v domovino ne odhajajo praznih rok. Danes so namreč na tekmi za tretje mesto na kolena spravili presenečenje tekmovanja Rusijo in tako prišli do bronastega odličja. Teh so se kapetan Juan Carlos Navarro in soigralci prešerno veselili, čeprav so bili v zadnjem obdobju bolj navajeni osvajati prva mesta.

Medtem ko so se igralci obeh reprezentanc danes ogrevali na parketu, sta predsednik Evropske košarkarske zveze Fiba Europe Turgay Demirel in generalni sekretar Kamil Novak podala zaključno misel o 40. evropskem prvenstvu, ob čemer sta novinarje že vnaprej opozorila, da bosta sprejemala vprašanja le v povezavi s tekmovanjem in da na tista o spremembi kvalifikacijskega sistema, ki je z vsakim dnem pod večjim pritiskom kritik, ne bosta odgovarjala. Po njunem mnenju je bilo tekmovanje znova izredno uspešno, prizorišča na večini tekem razprodana, a je to daleč od resnice. V skupinskem delu, ki so ga gostile štiri države, niso bile razprodane niti vse tekme domačih reprezentanc, medtem ko je bil obisk v drugem delu porazen, razprodan pa je bil edinole finalni obračun. Vodilni dvojec Fibe Europe je nato še pristavil, da je bilo sojenje na tokratnem evropskem prvenstvu dobro, celo boljše kot pred dvema letoma, in s svojim nastopom, ob katerem so z glavami odkimavali skoraj vsi prisotni predstavniki sedme sile, potrdil, da Evropsko košarkarsko zvezo vodijo napačni ljudje, ki jih zanimajo le lastne koristi in ne razvoj športa z oranžno usnjeno žogo.

V dvorani Sinan Erdem je bilo medtem vse pripravljeno na začetek tekme za tretje mesto, pred katero je španski zvezdnik Pau Gasol soigralce pozval, da jo morajo vzeti resno, saj bi bronasto odličje pomenilo uspešno poletje. Košarkar NBA moštva San Antonio Spurs je danes na prvenstvih stare celine bržkone zadnjič nastopil v dresu španske reprezentance, saj šteje že 37 let, zagotovo pa je bila to poslednja tekma za furijo Juana Carlosa Navarra, ki je upokojitev napovedal dan po porazu v polfinalu proti Sloveniji. Španija je tako imela več razlogov za dodatno motivacijo, kar je bilo opazno od uvodnega sodnikovega meta. Sprva je voz vlekel Marc Gasol, ki je v prvi četrtini dosegel 10 točk, a si nato poškodoval gleženj, odšepal v slačilnico, a se v drugem polčasu vrnil na parket. V njegovi odsotnosti je štafetno palico prevzel njegov brat Pau in si skupaj s soigralci do odmora priigral kar 17 točk prednosti ter s tem praktično že odločil zmagovalca. Rusija je sicer v zaključku tekme prišla do vsega dveh točk zaostanka, a je imela izkušena Španija odgovor tudi na to in tako pod vodstvom selektorja Sergia Scariola ob treh zlatih prišla še do bronastega odličja na evropskem prvenstvu.

»To je moje četrto odličje z evropskih prvenstev, zato sem izredno zadovoljen. Za nas je bila tekma posebna, saj smo se bojevali tudi za Navarra, ki končuje reprezentančno kariero. Za špansko košarko je v zadnjih 20 letih naredil ogromno, ob tem pa vedno bil pravi vodja tako na terenu kot zunaj njega. Ob njem smo lahko v zadnjem obdobju računali tudi na odlična brata Gasol, zdaj pa počasi prihaja nova odlična generacija. Nekaj mlajših igralcev je bilo že tokrat tu, zato sem prepričan, da bomo tudi v prihodnje uspešni,« je po tekmi povedal španski branilec Sergio Rodriguez.