Odločitev kranjske politike o izboru javno-zasebnega partnerja za gradnjo telovadnice v Stražišču bo očitno predmet revizije. Slednjo zahteva podjetje Stena iz Mavčič. Lastnik in direktor Borut Dežman je do zdaj javnost opozarjal, da bi sam zgradil telovadnico za okoli milijon ceneje, a na razpisu sploh ni mogel sodelovati, ker so bili po njegovem mnenju pogoji pisani na kožo Gorenjski gradbeni družbi. Podjetje bi kranjski občini zgradilo in 15 let vzdrževalo telovadnico, v zameno pa bi občina na mesec plačevala 30.000 evrov najemnine, kar bi na koncu občino stalo 5,4 milijona evrov.

Sporne parcele in objave

V revizijskem zahtevku, ki ga mora najprej obravnavati Mestna občina Kranj, Stena navaja cel kup dokazov, zakaj naj bi bil postopek javnega naročanja nezakonit in s tem njim v škodo. Razveljavitev prvotne odločitve o zavrnitvi ponudbe Gorenjske gradbene družbe so na občini na primer objavili, še preden jo je izglasoval mestni svet. Dežman opozarja tudi na zavajanje, ker se je sam že pripravljal na nov razpis, ki ga je napovedala občina, na koncu pa je obveljal prejšnji razpis, ki je zanj sporen.

Obenem naj bi bile sporne tudi parcele, ker naj občina ne bi po novi parcelaciji na zemljiščih v Stražišču poskrbela za uskladitev z gradbenim dovoljenjem, ki ga upravna enota ni želela podaljšati. Tako po oceni pritožnika na kranjski občini sploh dejansko niso opredelili, kje bodo dodelili stavbno pravico izbranemu partnerju, ker naj »naročnik ne bi vedel, kje naj bi bila telovadnica zgrajena«. Parcel, ki potrebujejo stavbno pravico in so namenjene za samo gradnjo, pa v gradbenem dovoljenju sploh ni, trdi Dežman.

Politična telovadba

Čeprav se je Trilarjeva uprava javno opravičila za nejasnosti in nedoslednosti pri postopku sklenitve javno-zasebnega partnerstva, za stražiško telovadnico ostaja sporno dejstvo, da so mestni svetniki 21. junija pogodbo potrdili v enakih okoliščinah kot takrat, ko o njej niso želeli odločati. Od mestne uprave so gradivo spet prejeli šele na seji, a so na koncu javno-zasebno partnerstvo potrdili. V SMC, SDS, SD so ostali načelni in niso glasovali o projektu, ki je vzbudil veliko dvomov, kritik in očitkov, da gre za predvolilni manever župana Trilarja, na kar je opozoril član sveta krajevne skupnosti Stražišče Ciril Jereb.

A se ob revizijskem zahtevku, še posebej, če bo ta uspešen, utegnejo Trilarjevi načrt s telovadnico podreti. Že pred izbiro zasebnega partnerja so na občini opozarjali, da bi utegnila revizija gradnjo precej odložiti, kar se bo naposled verjetno tudi zgodilo.

Na kranjski občini pritožbe niso želeli komentirati, saj pravijo, da so jo šele prejeli.