Dvajset novih monterjev opreme, ki jih bodo zaposlili v Elanu, in pet novih mizarjev bo skrbelo za brezhibno notranjost plovil, ki jih med drugim izdelujejo v tem podjetju. Dvajset izdelovalcev kompozitov delo čaka v Elanovi proizvodnji, kjer se bodo med drugim ukvarjali s pripravo steklenih vlaken, cevi, smole in drugih materialov. To je le nekaj priložnosti za delo v tej begunjski družbi, ki prijave kandidatov zbira do 16. julija. Novo delovno silo, okoli 50 novih sodelavcev, po besedah glavnega izvršnega direktorja Jeffreyja Tirmana potrebujejo predvsem zaradi letošnje rasti proizvodnje na vseh področjih delovanja oziroma divizijah: navtični, zimski, vetrni in v diviziji Elan Inventa, ki je znana predvsem po opremi športnih objektov.

Iščejo dolgotrajne sodelavce, najraje iz bližnje okolice

V Elanu po Tirmanovih pojasnilih iščejo predvsem proizvodne delavce s tehničnimi znanji in veščinami. Za pomoč pri iskanju so prosili tudi agencije. Čeprav njihovi oglasi obljubljajo delo za določen čas, želijo, da bi jih čim več našli v lokalnem okolju in bi postali stalni Elanovi sodelavci. Podobne želje imajo tudi za svoje štipendiste tako v tehniških srednjih šolah kot na fakultetah.

»Elan v zadnjih 15 letih ni vlagal ne v stavbe, ne v opremo in prav tako ne v ljudi. To moramo spremeniti,« je odločen izvršni direktor, ki načrtom dodaja še številko: vlaganja v vse našteto bodo letos znašala skupaj okoli pet milijonov evrov. »Elan je trenutno v najboljšem finančnem položaju v zadnjih 30 letih. To je tako v Sloveniji kot v svetu zelo pomembna znamka in podjetje, žal pa se je v zadnjih letih dogajalo, da se je družba vodila bolj v korist vodilnih kot same družbe.« Po prevzemu družbe, ki sta jo pred dvema letoma kupila Wiltan Enterprises in Merrill Lynch International, so zato najprej vzpostavili pravila poročanja in odgovornosti. »Vodim pa tudi politiko odprtih vrat, vsak delavec lahko pride k meni na pogovor,« pravi Tirman.

Povišali so plače in uvedli nagrade za dobro delo

V marsikateri družbi po menjavi lastništva nimajo dobrih izkušenj, saj pogosto novi lastnik najprej zmanjša proizvodnjo in odpušča ljudi. Elanovi novi lastniki so izbrali nasprotno pot, zagotavlja Tirman. Zapreti so morali nekatere nedobičkonosne segmente, kar jih je lani stalo milijon evrov, sicer pa so vso proizvodnjo okrepili. »Tudi delovno okolje smo naredili bolj spodbudno,« pojasnjuje in trditev podkrepi s podatkom o povprečnem 9-odstotnem dvigu plač in posebnem nagrajevanju tistih, ki delajo dobro. »Ni mi všeč, da je nekdo plačan zato, da se pripelje na delo. Želim, da dela dobro in da je zato tudi nagrajen. Na takšen način napreduje in prav je, da se mu to pozna pri plači.« Trenutno povprečna plača v podjetju znaša okoli 1000 evrov bruto in jo bodo, kot obljublja, še zviševali. »Rad bi, da bi ljudje Elan prepoznali tudi kot priložnost za uspešno kariero.«

V Begunjah na Gorenjskem Elan zaključuje prenovo stavbe, v kateri bo več proizvodnih zmogljivosti za vetrno divizijo. Rast po lanski rekordno nizki prodaji zaradi vlaganj v razvoj in inovacije zaznavajo tudi v zimski diviziji, kjer imajo vse več naročil z ameriškega in vse obsežnejšega kitajskega trga. Prav tako bodo letos izdelali več kot 80 velikih bark, lani so jih 69. Znamko Elan Marine prenavljajo in ji dodajajo nov program. Zadovoljive rezultate pa Tirman izpostavlja tudi za Elan Invento, ki je poleg slovenskih športnih dvoran v zadnjem času opremila še dvorane v Švici, Kazahstanu in Veliki Britaniji.