Potem ko si je aktualni motokrosistični svetovni prvak Tim Gajser zlomil lopatico, je izpustil dve dirki najvišje ravni. Za povratek si je izbral preizkušnjo v Ottobianu v Italiji, ki pa ni zadovoljila njegovih vrhunskih želja. Na koncu se je moral zadovoljiti z 10. mestom in dejstvom, da je v skupnem seštevku obdržal peto mesto. Dvojni zmagovalec je postal Italijan Antonio Cairoli, ki so ga bučno spodbujali domači navijači. Dvojni zato, ker je bil najboljši v obeh vožnjah, dokaz odlične pripravljenosti pa je tudi skupno prvo mesto, pri čemer ima pred Slovencem že kar 149 točk naskoka.

Cairoli je bil prvi že v kvalifikacijah, peto Gajserjevo mesto pa je bilo dokaz, da se lahko znova vmeša v boj za vrh. A že v prvi vožnji je bilo jasno, da je poškodba naredila svoje, začel je popuščati in končal na 10. mestu. V drugi vožnji je imel smolo, se na startu zapletel s švicarskim motokrosistom in zaradi padca dirkal z zadnjega mesta. V zadnjem krogu mu je uspelo prehiteti še dva tekmovalca in ciljno črto prečkal 11.

»Vedel sem, da me čaka težka dirka, saj na pesku že dolgo nisem treniral, pa tudi fizično nisem najbolje pripravljen. Po poškodbi sem bil na motorju šele četrtič. Malce sem razočaran. V drugi vožnji sem celo dvakrat padel. Zdaj se moram dobro fizično pripraviti in se vrniti na visoka mesta, kamor tudi spadam,« je dejal Tim Gajser, ki ga naslednja dirka za svetovno prvenstvo čaka prihodnji konec tedna na Portugalskem. Med elito sta tokrat dirkala Peter Irt in njegov brat Jernej Irt, zasedla pa sta 25. in 32. mesto, pri čemer se je Jernej nastopu v drugi vožnji zaradi hudih bolečin v poškodovani rami odpovedal.