Nogometno dogajanje se po potrditvi sestave IO Nogometne zveze Slovenije znova prebuja tudi v drugi in tretji slovenski nogometni ligi. Drugoligaška konkurenca bo od letošnje sezone štela 16 udeležencev, medtem ko bo tretjeligaška še naprej razdeljena na štiri skupine. Smiselnost tega je vprašljiva, saj bo 3. SNL – zahod to pot štela le osem klubov, medtem ko bo v drugih treh skupinah po 14 moštev.

Dobu, Brežicam, Dravi, Brdom, Krki, Zarici in Veržeju se bo v letošnji sezoni 2. SNL pridružilo kar devet novincev – Radomlje, Sežana, Dekani, Bravo, Ilirija, Rogaška, Fužinar, Nafta in Mura. Najintenzivneje so se dela lotili na Fazaneriji, kjer se je sprva namigovalo, da bosta trenersko mesto zasedla Oskar Drobne ali Safet Hadžić, na koncu pa je vodenje prvega moštva prevzel Ante Šimundža. Ta je k Muri že privabil kar sedem novincev (Rok Sirk, Aleš Ajlec, Žiga Kous, Matej Andrejč, Luka Bobičanec, Nik Lorbek, Dejan Kurbus), ambicije 45-letnega Mariborčana pa so, da klub znova popelje med prvoligaše. V tej nameri bo gotovo imel kar nekaj konkurence. Radomlje želijo po izpadu iz prve lige z novim trenerjem Nerminom Bašićem sicer pomladiti ekipo in jo graditi na daljši rok, a bo 33-letni Hrvat hkrati lovil tudi rezultatski uspeh. Dob je v lanski sezoni edini resno konkuriral Triglavu v boju za prvo mesto, nato pa odklonil priložnost za prehod med prvoligaše. Kljub temu bo ekipa trenerja Damjana Romiha tudi letos ciljala visoko.

Drava se je po finančnih težavah v zadnjih letih stabilizirala, pred časom pa sklenila štiriletno pogodbo z nigerijskim podjetjem Dakinda, ki bo vlagalo v ptujski kolektiv. S tem naj bi se povečali tudi apetiti kluba, a ker je nigerijsko podjetje znano tudi po finančnih prevarah, bo moral biti predsednik Nastja Čeh sila previden. Svojo besedo v boju pri vrhu želijo imeti tudi pri Sežani, Bravu in Nafti. Sežančani sicer poudarjajo, da se želijo sprva stabilizirati v 2. SNL, a hkrati ne skrivajo želje po odmevni zgodbi. Trener Brava Dejan Grabič je dejal, da se je moštvo na nastopanje v drugoligaški druščini dejansko pripravljalo že zadnja dva meseca sezone v 3. SNL, zaradi česar so spremenili tudi igralni sistem in proces treningov. Optimistično bodo v višji rang tekmovanja krenili tudi v Lendavi. Nafto je prevzel madžarski gradbeni baron Gabor Veg, madžarska vlada pod vodstvom Viktorja Orbana pa je že pred tem namenila dva milijona evrov za izgradnjo nogometne akademije.

V tretji ligi bo tudi letos najmanj številna skupina zahod. Napredovanje so namreč zavrnili pri Plami Podgradu in Kortah, edini novinec pa bo tako Jadran Hrpelje - Kozina. V skupino center so napredovali prvo- in drugouvrščeni moštvi ljubljanske lige Tabor 69 Vižmarje - Brod in Kočevje ter gorenjske lige Bohinj in Jesenice. Največ novincev, po razpustitvi druge ekipe Maribora kar pet, bo v skupini sever. To so Pesnica, Zreče, Pohorje, Šentjur in Bistrica. Ker je napredovanje v vzhodno ligo zavrnil Hodoš, bodo v prihodnji sezoni v njej na novo nastopali Radgona, Slatina in Črešnovci, Turnišče pa si je kljub predzadnjemu mestu v lanski sezoni zagotovilo novo priložnost.