Realnost velenjskega mitinga, največje atletske prireditve zadnjega desetletja v Sloveniji, ni bleščeča. Vsako leto se nižajo stroški izvedbe tekmovanja, ki letos znašajo okoli 80.000 evrov. Znesek je približno 30 odstotkov nižji kot v preteklosti in še nekoliko nižji od lanskega. Kljub temu si Velenjčani z izjemnim trudom in poznanstvi po vsem svetu prizadevajo ohraniti močno raven, kar jim je uspelo tudi letos. Še več, prihodnji teden, v torek, 20. junija, bo v Šaleški dolini nastopil največji zvezdnik vseh dosedanjih mitingov. Tekmoval bo namreč Južnoafričan Wayde van Niekerk, aktualni olimpijski in svetovni prvak v teku na 400 metrov, ki je lani v Riu de Janeiru v sprintu na en stadionski krog izboljšal svetovni rekord Američana Michaela Johnsona.

»Nastop van Niekerka kaže, da že vrsto let zelo dobro sodelujemo z južnoafriško reprezentanco. Vsako leto nas pred sezono pokliče njihov menedžer in sporoči, kateri atleti bodo tekmovali pri nas, kar smo jim v preteklosti tudi omogočili. Letos nam je naredil uslugo, saj nam bo pripeljal res zveneče ime. Veseli nas, da bomo lahko zvestemu velenjskemu občinstvu v torek vnovič ponudili atletske užitke,« pravi generalni sekretar velenjske preizkušnje Luka Steiner. Sloviti Južnoafričan bo v Šaleški dolini sicer nastopil v teku na 100 metrov, v katerem se je že spustil pod mejo desetih sekund. Wayde van Niekerk se lahko namreč pohvali, da se je v vseh treh sprinterskih disciplinah spustil pod magično mejo, ki atletom zagotavlja dobro življenje od športnih uspehov – na 400 m pod 44 sekund, na 200 pod dvajset in 100 pod deset.

Glavna zvezdnica v ženski konkurenci bo v Velenju Hrvatica Sandra Perković, prav tako aktualna olimpijska in svetovna prvakinja v metu diska. Slovenska rekorderka Veronika Domjan bo imela lepo priložnost, da se kaj nauči od ene najboljših hrvaških športnic vseh časov. Izmed slovitih mednarodnih imen kaže omeniti Bocvanca Isaaca Makwala, petega z olimpijskih iger in svetovnega prvenstva v teku na 400 m, Bošnjaka Amela Tuka, tretjega na 800 m z zadnjega svetovnega prvenstva v Pekingu, Poljaka Piotra Liska, ki je v skoku ob palici preskočil že 582 cm, Bocvanko Jele Lydia, ki je v tej sezoni na 400 m že tekla 50,32, ter hrvaško skakalko v višino Ano Šimić.

Nastopili bodo tudi številni najboljši slovenski atleti, ki bodo skušali pred evropskim pokalom, ki bo prihodnji konec tedna v Tel Avivu, pokazati dobro pripravljenost. Normo za nastop na svetovnem prvenstvu v Londonu bo lovila skakalka v višino Maruša Černjul. »S svojo pripravljenostjo sem zadovoljna. Veseli me, da stopnjujem svoje rezultate, zato verjamem, da lahko preskočim 194 cm, kolikor znaša norma za London,« napoveduje Maruša Černjul. Izmed najboljših slovenskih atletov ne bosta tekmovala Maja Mihalinec, ki sicer napreduje po poškodbi, in Luka Janežič. Najobetavnejši slovenski atlet je namreč po sijajnem začetku sezone dobil povabilo za jutrišnji nastop na mitingu diamantne lige v Stockholmu, ki sta ga s trenerjem Rokom Predaničem pograbila z obema rokama ter poletela v Skandinavijo.