Ob spremljanju včerajšnjih voženj kanujev dvosedov, kanuistk in kajakašev na divjih vodah v kvalifikacijah evropskega prvenstva v slalomu je bilo očitno, da so predvsem najboljši na zahtevni progi v Tacnu pokazali le toliko znanja in potrošili toliko moči, kot je bilo potrebno za uvrstitev v jutrišnji polfinale. Gledalci, med katerimi je bilo največ osnovnošolske mladine, so z največ zanimanja pospremili nastop prvega zvezdnika Petra Kauzerja, ki je domačo nalogo – uvrstitev v polfinale – naredil z osmim dosežkom že v prvi vožnji.

»Edina pametna stvar, ki sem jo naredil, je, da sem izpolnil prvo nalogo na šampionatu. Moja predstava je bila daleč od popolnosti. Bil sem celo za odtenek preveč previden. Nekatere količke sem obvozil v širokem loku, da ne bi naredil nepotrebnega dotika. Proga je tako zahtevna, da je bilo veliko ustavljanja in nato novega poganjanja čolna. Ker se mi je nekajkrat še voda postavila pokonci, sem prišel v cilj utrujen, kar se mi v Tacnu zelo redko zgodi,« je bil iskren Peter Kauzer, ki ga spremlja družina. Med prvenstvom biva v hotelu v Ljubljani, medtem ko se oče in trener Peter vsak dan odpelje domov v Hrastnik. Kauzer je hitrost vožnje, predvsem v spodnjem delu, prilagajal tudi tistemu, kar je slišal od uradnega napovedovalca, ki je kričal, da lahko zaostane celo sedem sekund, pa se bo uvrstil v polfinale. Martin Srabotnik je naredil popravni izpit v drugi vožnji, medtem ko je debitant Žan Jakše obtičal v kvalifikacijah. Med kanuistkami sta v polfinale napredovali Nina Bizjak in Alja Kozorog, prepočasna pa je bila Ajda Novak.

Za Saša Taljata in Luko Božiča bo tekmovanje v Tacnu tudi slovo od kanuja dvoseda, potem ko ta atraktivna disciplina ni več v olimpijskem programu. Čeprav sta od lanskega finala svetovnega pokala v Tacnu v čolnu skupaj sedela le trikrat, sta se že v prvi vožnji s šestim dosežkom uvrstila v polfinale. »Občutki so podobni kot v minulih letih. Trema je bila enaka kot pred vsako tekmo. Kot posameznika imava enak obseg treninga, kot sva ga imela v minulih letih, v dvosedu pa nama manjka usklajenosti. Kvalifikacije sva odpeljala na izkušnje in svežino. Zelo sva se morala potruditi,« je povedal Sašo Taljat. Potem ko je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru ostal brez kolajne, je potreboval kar nekaj mesecev, da je prebolel neuspeh. Kariero nadaljuje v kanuju enosedu in si bo skušal izboriti nastop na olimpijskih igrah v Tokiu 2020. Ker je njun dosedanji trener Dejan Testen prestopil v japonsko reprezentanco, ki ima velik projekt za olimpijske igre doma v Tokiu, na Mostu na Soči primanjkuje trenerjev. Taljat je tako postal tudi trener naraščaja v klubu. »Če lahko Simon Hočevar istočasno trenira mlade in uspešno tekmuje, lahko tudi jaz potegnem do konca olimpijskega ciklusa leta 2020,« je dodal Taljat.

Danes bodo v kvalifikacijah (prva vožnja ob 9. uri, druga ob 10.40) nastopili kanuisti in kajakašice. Glavna slovenska aduta sta Benjamin Savšek in Urša Kragelj. Popoldne bodo podelili prve komplete kolajn v moštvenih vožnjah, ki se bodo začele ob 13.05. Slovenska zasedba kajakašev bo povsem spremenjena, saj bosta ob izkušenem Kauzerju tekmovala še Martin Srabotnik in Žan Jakše. Skupaj so opravili tri treninge. »Ko imaš novega sovoznika v moštvu, je vedno zanimivo, saj nikoli ne veš, kako se bomo ujeli. Ni dolgočasno, saj ni vse tako kot na tekočem traku. Svetoval sem jima, naj se ne ničesar bojita, ampak mi lahko skočita tudi na rep čolna. Pomembno je le, da smo čim hitreje v cilju,« je pogled v današnji dan usmeril 33-letni Hrastničan. Favoriti za kolajno so tudi kanuisti Savšek, Anže Berčič in Luka Božič.