Med privrženci madridskega Reala in Juventusa narašča napetost pred jutrišnjim sklepnim dejanjem lige prvakov. Finale v Cardiffu bo ponudil vrhunec letošnje evropske sezone, o zmagovalcu pa bo odločala tudi taktična priprava. Za mlada in uspešna trenerja obeh moštev bo to ena najzahtevnejših tekem v njuni karieri.

Zinedine Zidane je prestopil v Real pred poldrugim letom in že v krstni sezoni osvojil evropsko krono. Kraljevi klub je v tej sezoni po petih sušnih letih vrnil na španski vrh, v moderni dobi ligi prvakov pa ima Real imenitno priložnost, da kot prvi klub v zgodovini ubrani najprestižnejšo lovoriko. Trener Juventusa Massimiliano Allegri bo imel v Cardiffu popravni izpit, potem ko je pred dvema letoma izgubil veliki finale z Barcelono. V treh letih, odkar sedi na klopi stare dame, je vselej osvojil italijansko prvenstvo, pri Juventusu pa pred tekmo leta pogumno pravijo, da so dovolj izkušeni za tretji evropski naslov v zgodovini torinskega kluba.

Real pod vodstvom 44-letnega Zidana igra pragmatično. Nekdanji izvrstni francoski nogometaš ima na voljo najdaljšo klop, zato je največjim zvezdnikom med sezono namenil dovolj počitka, da so na vrhuncu ohranili svežino. Na obrobne tekme v španskem prvenstvu večkrat ni potoval niti Cristiano Ronaldo. »To je bila skupna odločitev. V nogometu moraš biti inteligenten, saj se zaletavost ne obnese najbolje. Ronaldo je odlično pripravljen, njegova forma je v ključnem delu sezone najboljša,« pravi Zinedine Zidane.

Prav Ronaldo bo jutri zvečer v središču pozornosti, saj se bo med drugim potegoval za naziv prvega strelca letošnje sezone v ligi prvakov. Portugalec je zablestel predvsem v polfinalu, ko je s petimi goli praktično sam izločil Bayern. Zidane pravi, da je počaščen, ker bo kot trener Reala že drugič zapored vodil moštvo v finalu. »Tri ali štiri leta sem se pripravljal za prevzem trenerskega položaja v Madridu. Moja služba ni enostavna, vendar jo obožujem,« je pristavil.

Juventus je v sezoni odigral tri tekme manj kot Real (56:59), udarna enajsterica Torinčanov pa je v primerjavi z madridsko na igrišču zbrala dobrih tisoč minut manj. Tudi Massimiliano Allegri je med sezono namenil več počitka svojim najboljšim igralcem, pred prihodom na prizorišče finala v Cardiff pa je vlogo favoritov pripisal španskemu tekmecu. »V finalu smo bili nazadnje pred dvema letoma, Real pa lani, kar pomeni, da imata moštvi izkušnje z igranjem tovrstnih tekem. Moramo biti umirjeni in potrpežljivi. Prav gotovo smo bolj samozavestni kot pred dvema sezonama, naša forma pa je visoka. V zadnjem obdobju sem opazil velik napredek v igri, vendar od svojih varovancev vedno pričakujem še več,« je govoril 49-letni Massimiliano Allegri, ki je pomiril navijače Juventusa z novico, da bo ne glede na razplet finala ostal na torinski klopi.