Gostje iz Monaca niso zapravljali niti ene sekunde in si po hitri akciji že po pol minute igre priborili prvi kot. Pritisk se je le stopnjeval in v peti minuti je že drugič nekoliko neposrečeno iz svojih vrat krenil Gianluigi Buffon; monaški golgeter Kylian Mbappé je to izkoristil, a iz težkega položaja zadel le levo vratnico. Napad je nato zaradi prepovedanega položaja Francoza prekinil nizozemski sodnik Björn Kuipers.

Nadaljevanje srečanja je potekalo na sredini igrišča, kjer je Juventus skušal ustavljati navdahnjeno igro gostov, ki so se zavedali pomembnosti hitrega zadetka, kar je poudaril tudi trener Francozov Leonardo Jardim: »Ostati moramo samozavestni, poizkusiti zaigrati z našo značilno igro, in če zadanemo na začetku, lahko to mogoče spremeni nadaljnji potek.«

Francoski nalet pa vendarle ni zmogel premagati italijanske trdnjave, ki vključno z današnjim prvim polčasom v ligi prvakov ni prejela zadetka že 666 minut. V 21. minuti so za nameček prvo veliko priložnosti prek Gonzala Higuaina imeli prav Torinčani. Argentinec je bil sam pred Danijelom Subašićem, a do zadetka še ni prišlo.

Juventus bi lahko vodil še izdatneje

Štiri minute kasneje je bil sam pred vratarjem še Hrvat pri Italijanih Mario Mandžukić, izkazal pa se je njegov rojak v vratih Monaka. Juve je med 20. in 30. minuto zagospodaril na igrišču. Italijanski igralci so imeli v 28. minuti še tretjo priložnost zadeti: Miralem Pjanić bi lahko podal, a se je odločil za strel, tega je uspešno blokiral Andrea Raggi, ki se je razburil na soigralce, ki so več kot očitno pozabili na svoje obrambne zadolžitve.

Pet minut kasneje je bil zopet v priložnosti Mandžukić. Do Hrvata je v kazenski prostor podal Dani Alves: Subašič je njegov prvi poizkus z glavo še obranil, odbitek pa je nato napadalec Juventusa poslal pod prečko gostov. Razpoloženi Alves je v 36. minuti še enkrat zaposlil Higuaina, ki je zatresel mrežo, a je bil ob tem v prepovedanem položaju; čeravno le za las, kot je pokazal ponovljeni posnetek. Alves je ob zamujenih priložnostih soigralcev stvari vzel v svoje roke, ko je po izbijanju Subašića v 44. minuti še preden bi se žoga lahko dotaknila tal z odmerjenim polvolejem podvojil vodstvo črno-belih.

Stara dama je v drugem polčasu zajezila francoske napade

Drugi polčas je uvodoma ponudil z bistveno nižjim tempom igranja: igralci Monaca so se zdeli vdani v usodo vse do 67. minute, ko so prvič v drugem delu zapretili po prodoru Mbappéja. Mladi Francoz je globoko v italijanski kazenski prostor pridrvel po levi strani, njegov strel iz težkega položaja pa je ukrotil do tedaj ne najbolj zanesljiv Buffon.

Dve minuti kasneje je imel po podaji Joaa Moutinha Mbappe priložnost popraviti zamujeno, kar je strelsko razpoloženi 18-letnik tudi storil, ko je žogo le preusmeril v prazno mrežo. To je bil že njegov 19. zadetek na zadnjih enaindvajsetih tekmah.

Torinčani so bili doslej v vseh enajstih primerih v izločilnih bojih boljši od predstavnikov francoske Ligue 1. Monačani bi morali v preostalih 21. minutah zadeti še trikrat, če bi želeli napredovati v finale, toda italijanska obramba tega na čelu z Giorgiom Chiellinijem ni dopustila. Še osmič zapored Francozi niso uspeli zmagati, ko govorimo o tekmah lige prvakov na italijanskih zelenicah.

Juve se tako veseli potrditve nastopa v finalu lige prvakov, jutri pa bo jasno, kateri madridski klub mu bo stal nasproti v Cardiffu. Vratar Italijanov Buffon ima priložnost osvojiti evropsko krono, kar mu zaenkrat še ni uspelo. In kakšna 'pika na i' bogate kariere bi to bila za 39-letnega vratarja Torinčanov.

Mbappe: Od turnirja se poslavljamo z dvignjenimi glavami

»Vesel sem za fante, uvrstili so se v finale. A sedaj se bo treba znova osredotočiti, saj nismo osvojili še ničesar. Sam za nič ne prevzemam zaslug, le mirno in strastno opravljam svoje delo. Edino, kar me zanima, je doseganje rezultatov z nogometaši, ki so mi na razpolago,« je po tekmi povedal trener Juventusa Max Allegri, ki si je za preboj v finale prislužil tudi čestitke predsednika italijanske nogometne zveze Carla Tavecchia. »To je izvrsten dosežek, ki kaže na ponos Italije. Upam da bo italijanska zastava v Cardiffu zaplapolala še višje. V finalu pričakujem pravi festival športa. Med seboj se bosta pomerila dva velika kluba, ki predstavljata evropsko nogometno elito,« navdušenja nad uspehom stare dame ni skrival prvi mož italijanske zveze.

Precej bolj žalostnih obrazov so bili v vrstah Monaca, kjer pa so športno priznali, da je bil italijanski prvak preprosto boljši nasprotnik in se je zasluženo uvrstil v finale najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja. »Želeli smo otežiti življenje Juventusu, kar pa nam je uspelo doseči le v določenih trenutkih obračuna. To ni bilo dovolj za zmago nad moštvom, kot je Juve. Od turnirja se poslavljamo z dvignjenimi glavami,« je dejal mladi zvezdnik ekipe iz kneževine Kylian Mbappe, ki se je v Torinu znova vpisal med strelce. Napadalec je ob tem še priznal: »Z igranjem proti najboljšim ekipam smo se naučili zelo veliko. Prihodnjo sezono se bomo skušali vrniti še bolje pripravljeni.«