Teniški turnir serije masters v Rimu je postregel z velikim presenečenjem. Pokal zmagovalca je presenetljivo dvignil Aleksander Zverev. 19-letni Nemec je danes v finalu gladko s 6:4, 6:3 premagal Novaka Đokovića. Najstnik je Srbu vzel kar tri začetne udarce, medtem ko Novak Đoković ni imel niti ene same priložnosti za odvzem tekmečevega servisa.

Vse je kazalo na zmagovito vrnitev Novaka Đokoviča, ki je v četrtfinalu proti Juanu Martinu del Potru in polfinalu proti Dominicu Thiemu v tej sezoni odigral dva najboljša dvoboja na peščenih igriščih. Zanimivo, da je oba tekmeca premagal v soboto, saj je bil dvoboj proti Argentincu v petek ponoči prekinjen zaradi dežja. Po teniški lekciji Đokovića proti Thiemu, ki je dan pred tem prvi v sezoni vzel peščeni skalp Rafaelu Nadalu, je kazalo, da je Đoković našel formo, s katero bo favorit za ubranitev lanske zmage v Roland Garrosu. Toda v finalu ga je v prvem medsebojnem dvoboju povsem nadigral Aleksander Zverev, ki je bil boljši v vseh prvinah teniške igre. Je pa danes postalo jasno, da bo Novaka Đokovića odslej na trenerski tribuni spremljal Andre Agassi.

Aleksander Zverev je z uvrstitvijo v finale postal najmlajši teniški igralec po Đokoviću leta 2007, ko je bil Srb finalist Miamija. Do največjega uspeha v karieri se je prebil z zmagami nad Južnoafričanom Kevinom Andersonom (6:4, 4:6, 6:4), Srbom Viktorjem Troickijem (6:3, 6:4), Italijanom Fabiom Fogninijem (6:3, 6:3), Kanadčanom Milošem Raonićem (7:6, 6:1), Američanom Johnom Isnerjem (6:4, 6:7, 6:1) in Novakom Đokovićem. Na najnovejši današnji lestvici bo nagrajen z velikim napredkom, saj bo s 17. mesta prvič v karieri postal član najboljše svetovne deseterice. Napredoval je tudi na lestvici najboljših igralcev v sezoni, na kateri se je povzpel že na četrto mesto.

Pri ženskah je na generalki pred Roland Garrosom, ki se bo s kvalifikacijami začel jutri, slavila zmago Jelina Svitolina. Ukrajinka je bila v finalu presenetljivo s 4:6, 7:5, 6:1 boljša od Romunke Simone Halep, zmagovalke Madrida, ki je pred današnjim porazom dobila deset zaporednih dvobojev. »Ponosna sem nase. V Rimu sem odigrala nekaj zelo izenačenih dvobojev, vselej pa sem bila najboljša v odločilnih trenutkih. Trdo sem garala za takšen uspeh, ki je prišel ob pravem času. Verjamem, da bom v Parizu neugodna tekmica,« je samozavestna Jelina Svitonina. Do uspeha kariera je prišla z zmagami nad Francozinjo Alize Cornet (6:4, 7:6), Nemki Moni Barthel (3:6, 6:0, 6:0), Čehinji Karolini Pliskovi (6:2, 7:6), Španki Garbine Muguruza, ki je v prvem nizu pri zaostanku z 1:4 dvoboj predala, in Simoni Halep.